Wykonanie
Gdy tylko przyjdzie Wam ochota połechtać
kubki smakowe wspaniałą
wołowiną,koniecznie musicie sięgnąć po to klasyczne danie. Staraliśmy się trzymać oryginalnego przepisu, a jedyną fanaberią są brunatne
pieczarki o bardziej intensywnym smaku i wyrazistym zapachu niż białe.Składniki:1 kg
wołowiny miękkiej,0,5 kg
cebuli,0,5 kg
pieczarek brunatnych,1,5 l
bulionu,4 łyżeczki
koncentratu pomidorowego,4 łyżki kwaśnej
śmietany,
sól,
pieprz,
mąka do obtoczenia
mięsa,
olej do obsmażenia,
Wołowinę kroimy w paski i oprószamy
mąką.
Mięso partiami smażymy na rumiano. Na ten sam tłuszcz wrzucamy
cebulę i chwilę smażymy.
Pieczarki kroimy w talarki i przesmażamy.
Mięso i
cebulę wraz z
pieczarki przekładamy do głębszego garnka i zalewamy
bulionem. Gotujemy aż
mięso będzie miękkie, po czym dodajemy
koncentratu pomidorowego. Na koniec dodajemy
śmietanę i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.