Wykonanie
Uwielbiam takie dania - łatwe w przygotowaniu, a przy tym oszałamiająco smaczne.
Schab pieczony w całości jest bardzo aromatyczny i miękki, a dodatek
pieczarek sprawia, że powstaje nam obiad idealny. Polecam!Nasz zniknął zbyt szybko i udało mi się zrobić zdjęcia tylko zaraz po upieczeniu...wybaczcie więc brak jakiejkolwiek aranżacji, ale smak Wam to wynagrodzi:)
Potrzebujemy:
schab bez kości 1 kg30 dag
pieczarek1
cebulę2
marchewki3 łyżki
śmietany2 łyżki
mąki +
mąka do obtoczenia
mięsa1,5 litra
wodysól, świeżo zmielony
pieprz, świeży
tymianekmasło do smażenia
Schab myjemy, dokładnie solimy,
pieprzymy i nacieramy świeżym
tymiankiem. Obtaczamy go w
mące pszennej i na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy z każdej strony przez 2-3 minuty. Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.
Marchewkę obieramy, kroimy na cztery części i dokładamy do
schabu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę,
pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Na rozgrzanym tłuszczu (może być patelnia po smażeniu
schabu) podsmażamy
cebulę przez 2 minuty, dodajemy
pieczarki i smażymy przez 7 minut co chwilę mieszając.
Pieczarki mocno solimy i
pieprzymy, na koniec smażenia wlewamy
wodę - około 1,5 litra,(zależy od wielkości naczynia żaroodpornego, można znacznie zmniejszyć tą ilość) -
pieczarki wraz z
wodą przelewamy z patelni do naczynia ze
schabem.Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w 190 stopniach przez 1 godzinę. (jeżeli
mięso po tym czasie jest twarde, należy nieco wydłużyć czas pieczenia). Po upieczeniu zaprawiamy sos - w szklance mieszamy 3 łyżki
śmietany + 2 łyżki
mąki + 1/3 szklanki zimnej
wody - wlewamy to powoli do sosu energicznie mieszając. Przykrywamy na kilka minut, po tym czasie
schab jest gotowy:)Smacznego!