Wykonanie
Gołąbki, to ulubione danie mojej Mamy i zawsze robimy je razem. Mama przygotowuje farsz, ja parzę
kapustę i zawijam.To ostatnie lubię najbardziej, bo to sama przyjemność patrzeć jak rośnie góra kapuścianych zawijańców :) Osobiście wolę gołąbki ze zwykłej
kapusty, ale w lecie, gdy na działce urośnie włoska, Mama natychmiast wie co z nią zrobić :) Zapraszam po przepis.

Składniki:_________________1 główka
kapusty około 1,5 kg300 g
ryżu800
mięsa ( u nas z reguły
łopatka )150 g
masła1
marchewka2
cebulekilka suszonych podgrzybków
sól i
pieprz do smaku1 łyżeczka
majeranku2 płaskie łyżeczki
vegety
Sos:_________________300 g
pieczarekgarść suszonych podgrzybków100 ml słodkiej
śmietanyszklanka
wody1 płaska łyżka
mąki1 łyżeczka
masłasol do smaku

Przygotowanie:_________________
Kapustę włożyć do garnka z gotującą
wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Dla mnie to najgorszy moment w całym procesie tworzenia dania, ale
potem o już wszystko idzie z górki.
Ryż ugotować al dente, przełożyć do miski ,podać
mięso zmielone przez maszynkę na grubych oczkach.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, rozgrzać patelnię, wrzucić łyżkę
masła i zeszklić na złoto. Dorzucić do
mięsa i
ryżu, dodać
sól,
pieprz,
majeranek i wyrobić na jednolitą masę.Z lici
kapusty powycinać zgrubiałe rdzenie i zawijać gołąbki składając je kopertowo.

Na dnie dużego garnka położyć 2-3 liście
kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych. Na każda warstwę pokroić kilka plasterków
marchewki i pokruszonych
suszonych grzybów.Posypać z wierzchu
vegetą, obłożyć kawałeczkami
masła i zalać
wodą do 3/4 wysokości garnka.Gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą gdy
ryż zacznie pęcznieć.Gotować na niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż
kapusta będzie miękka.

W międzyczasie przygotować sos...
pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką
masła. Podsmażyć na złoto, dodać
wodę i pokruszone
suszone grzyby.Gotować około 20 minut aż
grzyby zmiękną.Do
śmietany wsypać
mąkę porządnie rozmieszać i zahartować jedną łyżką gotującego się sosu.Wlać na patelnie i energicznie rozmieszać.Zagotować i doprawić
solą. Gotowe .

Gołąbki przełożyć na talerz, sos przelać do sosjerki, podawać gorące.Smacznego!