ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie w sosie pieczarkowym

Kluski śląskie w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluchy i kluseczki :) Pierogi mogłabym jeść codziennie, na zmianę z knedlami, kopytkami i kluskami śląskimi! Dzisiaj zainspirowana akcją z Miksera Kulinarnego pt."Polskie przysmaki z maki i ziemniaków", postanowiłam upichcić klasyczne, pyszne kluseczki śląskie w sosie pieczarkowym. Polecam je bardzo, ze względu na delikatny smak i fakt, że po prostu rozpływają się w ustach! Przepis zaczerpnięty i zmodyfikowany z książki Marzeny Wasilewskiej "Kuchnia Polska".
Składniki (na 16 dużych klusek): na kluski:
500g ziemniaków
50g mąki ziemniaczanej
50g mąki
1 jajko
1 płaska łyżka soli na sos:
50g margaryny lub masła
1/4 dużej cebuli
500g pieczarek
4-5 łyżek śmietany
odrobina mąki z wodą
sól, pieprz, ziarenka smaku, tymianek
ok. 0,5L wody
Wykonanie:
Obrane, umyte i pokrojone ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (1 płaska łyżka) do miękkości. Ubijamy je mocno, lub mielimy przez młynek (ja ubiłam ze względu na brak młynka). Do ostudzonej papki dodajemy oba rodzaje mąk oraz jajko, szybciutko wyrabiamy rączkami na gładką masę i kulamy kuleczki. Kładziemy na obsypaną mąką stolnicę lub blat i robimy paluszkiem charakterystyczne wgłębienia :) Trzeba się sprężać z kulaniem, bo im dłużej to robimy, tym masa staje się bardziej kleista. Kluseczki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch (warto zamieszać od czasu do czasu łyżką).
W międzyczasie obieramy i kroimy w plastry pieczarki. Margarynę topimy na patelni i podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy pieczarki, rumienimy chwilę i podlewamy wodą. Dusimy 20-30 minut, uzupełniając od czasu do czasu wyparowaną wodę. Przyprawiamy odrobiną soli, ziarenek smaku, pieprzu i tymianku, zagęszczamy zawiesiną mąki i wody a na koniec zabielamy śmietaną. I gotowe! Polewać gorące kluseczki i mruczeć z zadowolenia :)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2013/05/kluski-slaskie-w-sosie-pieczarkowym.html