Wykonanie
Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluchy i kluseczki :) Pierogi mogłabym jeść codziennie, na zmianę z knedlami, kopytkami i kluskami śląskimi! Dzisiaj zainspirowana akcją z Miksera Kulinarnego pt."Polskie przysmaki z
maki i
ziemniaków", postanowiłam upichcić klasyczne, pyszne kluseczki śląskie w
sosie pieczarkowym. Polecam je bardzo, ze względu na delikatny smak i fakt, że po prostu rozpływają się w ustach! Przepis zaczerpnięty i zmodyfikowany z książki Marzeny Wasilewskiej "Kuchnia Polska".Składniki (na 16 dużych klusek): na kluski:500g
ziemniaków50g
mąki ziemniaczanej50g
mąki1
jajko1 płaska łyżka
soli na sos:50g
margaryny lub
masła1/4 dużej
cebuli500g
pieczarek4-5 łyżek
śmietanyodrobina
mąki z
wodąsól,
pieprz, ziarenka smaku,
tymianekok. 0,5L
wodyWykonanie:Obrane, umyte i pokrojone
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (1 płaska łyżka) do miękkości. Ubijamy je mocno, lub mielimy przez młynek (ja ubiłam ze względu na brak młynka). Do ostudzonej papki dodajemy oba rodzaje mąk oraz
jajko, szybciutko wyrabiamy rączkami na gładką masę i kulamy kuleczki. Kładziemy na obsypaną
mąką stolnicę lub blat i robimy paluszkiem charakterystyczne wgłębienia :) Trzeba się sprężać z kulaniem, bo im dłużej to robimy, tym masa staje się bardziej kleista. Kluseczki wrzucamy do wrzącej osolonej
wody i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch (warto zamieszać od czasu do czasu łyżką).W międzyczasie obieramy i kroimy w plastry
pieczarki.
Margarynę topimy na patelni i podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę
cebulę. Dorzucamy
pieczarki, rumienimy chwilę i podlewamy
wodą. Dusimy 20-30 minut, uzupełniając od czasu do czasu wyparowaną
wodę. Przyprawiamy odrobiną
soli, ziarenek smaku,
pieprzu i
tymianku, zagęszczamy zawiesiną
mąki i
wody a na koniec zabielamy
śmietaną. I gotowe! Polewać gorące kluseczki i mruczeć z zadowolenia :)