ßßß Cookit - przepis na Tort z wątróbki

Tort z wątróbki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
wątroba dowolna 500 gramów
jajka 2 sztuk
mąka 3 łyżek stołowych
soda oczyszczona 0,5 łyżek deserowych
mleko 0,25 szklanek
cebula 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
majonez według uznania
zielenina według uznania
olej 50 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczona wątrobę z mielić w maszynce do mięsa, dodać jajka, mąkę oraz sodę i wymieszać.. Dodać taka ilość mleka, by masa miała konsystencję ciasta naleśnikowego. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z masy wątrobowej na oleju usmażyć niezbyt cienkie naleśniki. Oczyszczone marchewki i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i chwilę poddusić na oleju, aż nabiorą złocistego. Ostygnięte wymieszać z majonezem.
Na płaski talerz ułożyć naleśnik, posmarować go masą marchewkowo-cebulową i przykryć następnym naleśnikiem itd., aż do wyczerpania składników. Gotowy tort wstawić do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem wierzch tortu posmarować majonezem, obficie posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i pokroić na porcje.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10164/Tort-z-watrobki