ßßß
Składniki:
40 dag oczyszczonej z pestek i włókien dyni2 ziemniaki1 kwaśne jabłko3 pomidory1 cebula3 szklanki bulionu warzywnego1/2 szklanki śmietany 18%3 łyżki oleju2 łyżki koperku lub pietruszki1 łyżeczka słodkiej paprykisól, pieprzgrzanki ijeżeli lubicie to wsypać do zupki groszek i kukurydzę.Wykonanie:Dynię, ziemniaki i jabłko pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić.Na oleju zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, dynię, jabłko, pomidory i przesmażyć.Wlać bulion i gotować 20 min. Przestudzić i zmiksować.Przyprawić papryką, solą, pieprzem i połączyć ze śmietaną.Wsypać groszek(może być mrożony) oraz kukurydzę i podgrzać, ale nie gotować.Serwować posypaną zieleniną i z grzankami.