Wykonanie
Brukselka, ta delikatna i smaczna
kapustka została wyhodowana 200 lat temu przez belgijskich ogrodników. Chwała im za to ,bo jest warzywem bardzo cennym dla naszego organizmu, chociaż jako jedyna z
kapustnych jest kwasotwórcza.Dzisiaj proponuję bardzo smaczny ,pożywny wariant ,gdzie
brukselka zastępuje
ziemniaki,
makaron,
kaszę czy kluski. Podajemy jako dodatek do
mięsa lub jako samodzielne danie z
ketchupem.
Składniki:
50 dag
brukselki1
cebula1 łyżeczka
rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego
sól,
pieprz ziarnisty,
cukierCiasto.4 łyżki
mąki1
jajko0,5 szklanki
białego wina1 łyżka
oleju0,5 łyżeczki
cukru,
sól.
Olej do smażenia.Oczyszczoną
brukselkę i pokrojoną na ćwiartki
cebulę, zalać
wodą, dodać
rozmaryn,
cukier,
sól,
pieprz i gotować na małym ogniu ,pod przykryciem 15 min. Następnie
brukselkę osączyć i ostudzić.Z
mąki,
żółtka,
wina ,
oleju i przypraw wyrobić ciasto.Ubić
białko ze szczyptą
soli i delikatnie połączyć z
ciastem.
Brukselkę zanurzać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Osączyć na bibule.Zapewniam, że tak przygotowana
brukselka jest wyborna.