ßßß Cookit - przepis na Brukselka smażona w cieście, mój przebój sezonu !

Brukselka smażona w cieście, mój przebój sezonu !

nazwa

Wykonanie

Brukselka, ta delikatna i smaczna kapustka została wyhodowana 200 lat temu przez belgijskich ogrodników. Chwała im za to ,bo jest warzywem bardzo cennym dla naszego organizmu, chociaż jako jedyna z kapustnych jest kwasotwórcza.
Dzisiaj proponuję bardzo smaczny ,pożywny wariant ,gdzie brukselka zastępuje ziemniaki, makaron, kaszę czy kluski. Podajemy jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z ketchupem.
Składniki:
50 dag brukselki
1 cebula
1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego
sól, pieprz ziarnisty, cukier
Ciasto.
4 łyżki mąki
1 jajko
0,5 szklanki białego wina
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki cukru, sól.
Olej do smażenia.
Oczyszczoną brukselkę i pokrojoną na ćwiartki cebulę, zalać wodą, dodać rozmaryn, cukier, sól, pieprz i gotować na małym ogniu ,pod przykryciem 15 min. Następnie brukselkę osączyć i ostudzić.
Z mąki, żółtka, wina ,oleju i przypraw wyrobić ciasto.
Ubić białko ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.
Brukselkę zanurzać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Osączyć na bibule.
Zapewniam, że tak przygotowana brukselka jest wyborna.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2012/10/brukselka-smazona-w-ciescie-moj-przeboj.html