ßßß Cookit - przepis na Kalafiory smażone w cieście

Kalafiory smażone w cieście

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 kg kalafiorów, podzielonych na różyczki jednakowej wielkości
3 łyżki mąki
1 jajko
100 ml białego wina
olej do głębokiego smażenia
sól i pieprz
Przygotowanie
Różyczki kalafiorów włożyć do wrzącej wody, posolić i gotować przez około 7 - 8 minut, aż będą miękkie, ale jędrne. Odcedzić i ostudzić.
Do miski przesiać mąkę, dodać jajko i białe wino, oprószyć solą oraz pieprzem. Mieszać trzepaczką aż składniki się połączą.
Różyczki kalafiora zanurzać w cieście i kilkakrotnie obracać, by były równomiernie pokryte ciastem.
W szerokim garnku rozgrzać dużą ilość oleju. Gdy będzie bardzo gorący, wkładać po kilka różyczek i smażyć aż się zrumienią. Usmażone kalafiory wyjmować łyżką cedzakową i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wyłożyć na talerz i podawać gorące.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kalafior/w_ciescie_winnym/przepis.html