ßßß
Polecam - super tarta.Ciasto:20 dag mąki12 dag masła2 łyżki cukru pudru1 żółtko1 łyżka wody lub soku z cytrynyKrem czekoladowy-pierwsza warstwa15 dag czekolady100 ml śmietanki 36%5 dag masła1 jajko3 dag cukru pudru10 dag kandyzowanej skórki pomarańczyRoztopić w kąpieli wodnej czekoladę i masło, wlać śmietankę.Utrzeć jajko z cukrem i dodać do masy czekoladowej.Druga warstwa-jabłkowa.Słoik jabłek + garść rodzynekWierzch-beza.
Beza-ubić 2białka z 1 szklanką cukru i sokiem z 1 cytrynyZe wszystkich składników na ciasto, zrobić kruszonkę i wylepić nią dno tortownicy. Nakłuć i wstawić do lodówki na 0 , 5-1 godz.Piec w temp. 200stop.około 15-20min, uważać, aby nie przypiec.Wyjąć z piekarnika, nałożyć masę czekoladową, posypać skórką pomarańczy.Nałożyć jabłka z rodzynkami. Wstawić do pieca ,piec 15min.Nałożyć pianę z białek i piec jeszcze 10-15min.Pilnować,aby piana się nie przypaliła. Pozostawić w piecu przy uchylonych drzwiczkach, aby powstała beza lepiej się wysuszyła.Kompozycja smakowa, czekolady ze skórką pomarańczy i jabłka z bezą ,na cieniutkiej tarcie jest wyśmienita. Polecam!