ßßß Cookit - przepis na Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Mazurek cytrynowy to kolejne ciasto, które możecie przygotować na nadchodzące święta. Nie jest on zbyt słodki, ma kwaskowaty smak oraz piękny słoneczny kolor. Posmakuje wielbicielom lemon curd, choć mój krem cytrynowy (który pojawił się już w ciasteczkach cytrynowych), dzięki dodatkowi białej czekolady, jest od niego bardziej intensywny w smaku.
Mazurek przygotowałam w prostokątnej formie o wymiarach 25,5x12,5cm, ale można go upiec w dowolnie wybranym kształcie.
Przepisy na inne mazurki znajdziecie tutaj:
- mazurek czekoladowy
- mazurek pomarańczowy
- mazurek kajmakowy
Składniki:
CIASTO
150g mąki pszennej
75g masła
30g cukru pudru
1 żółtko
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
KREM CYTRYNOWY
2 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
80ml soku z cytryny (z 1-2 cytryn)
100g masła
100g białej czekolady
KANDYZOWANA SKÓRKA CYTRYNOWA
skórka obrana z 1 cytryny (nie wykorzystamy całej do dekoracji)
125ml wody
120g cukru
płatki migdałów do dekoracji
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto
ciasto zafoliować i schłodzić przez 60 minut
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wylepić 2/3 ciasta, z pozostałej 1/3 utworzyć wałek, przykleić go do ciasta, tworząc wysoki rant
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, ponownie schłodzić przez 30-40 minut
- schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia
KREM CYTRYNOWY
- do rondelka wbić jajka, dodać sok i skórkę z cytryny, składniki wymieszać, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając
- do ciepłej mieszanki dodawać po kawałku zimne masło, cały czas mieszać, gdyż masa zacznie dość szybko gęstnieć i może przywierać do dna
- podgrzewać krótko, aż masa zgęstnieje, zdjąć z palnika, jeśli masa nie jest gładka, można przetrzeć ją przez sitko
- do gorącej masy dodać kawałki białej czekolady, wymieszać do rozpuszczenia się czekolady i otrzymania gładkiego kremu
- krem lekko ostudzić, co jakiś czas mieszając
- na kruchy spód wylać krem cytrynowy, wyrównać i pozostawić do zastygnięcia
- gdy krem zastygnie, udekorować mazurek pokruszonymi płatkami migdałów i kandyzowaną skórką cytrynową
KANDYZOWANA SKÓRKA CYTRYNOWA
- cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki
- ze skórki odciąć białą część, resztę skórki pociąć na niezbyt długie paski
- pokrojoną skórkę zalać wrzątkiem, gotować 10-15 minut, odcedzić
- do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i przełożyć odcedzone skórki cytrynowe
- gotować na małej mocy palnika, aż większość wody wyparuje, powstanie dość gęsty syrop, a skórki staną się szkliste
- ważne jest, by nie gotować skórek za długo, gdyż po ostygnięciu mogą całkiem stwardnieć
- skórki wyjąć z syropu, ułożyć w odstępach na kratce (tak, by syrop mógł swobodnie spłynąć), pozostawić na kilka godzin do wyschnięcia
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/03/mazurek-cytrynowy.html