Wykonanie
Mazurek
cytrynowy to kolejne ciasto, które możecie przygotować na nadchodzące święta. Nie jest on zbyt słodki, ma kwaskowaty smak oraz piękny
słoneczny kolor. Posmakuje wielbicielom lemon
curd, choć mój krem
cytrynowy (który pojawił się już w ciasteczkach
cytrynowych), dzięki dodatkowi
białej czekolady, jest od niego bardziej intensywny w smaku.Mazurek przygotowałam w prostokątnej formie o wymiarach 25,5x12,5cm, ale można go upiec w dowolnie wybranym kształcie.Przepisy na inne mazurki znajdziecie tutaj:- mazurek
czekoladowy- mazurek
pomarańczowy- mazurek kajmakowy

Składniki:CIASTO150g
mąki pszennej75g
masła30g
cukru pudru1
żółtkoskórka otarta z 1
cytryny1 łyżka zimnej
wody (opcjonalnie)

KREM
CYTRYNOWY2
jajkaskórka otarta z 1
cytryny80ml
soku z cytryny (z 1-2
cytryn)100g
masła100g
białej czekoladyKANDYZOWANA
SKÓRKA CYTRYNOWAskórka obrana z 1
cytryny (nie wykorzystamy całej do dekoracji)125ml
wody120g
cukrupłatki migdałów do dekoracji

Wykonanie:CIASTO KRUCHE-
mąkę przesiać, dodać
cukier puder, zimne
masło oraz
żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciastociasto zafoliować i schłodzić przez 60 minut- formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wylepić 2/3 ciasta, z pozostałej 1/3 utworzyć wałek, przykleić go do ciasta, tworząc wysoki rant- ciasto nakłuć gęsto widelcem, ponownie schłodzić przez 30-40 minut- schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia- upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia

KREM
CYTRYNOWY- do rondelka wbić
jajka, dodać sok i
skórkę z cytryny, składniki wymieszać, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając- do ciepłej mieszanki dodawać po kawałku zimne
masło, cały czas mieszać, gdyż masa zacznie dość szybko gęstnieć i może przywierać do dna

- podgrzewać krótko, aż masa zgęstnieje, zdjąć z palnika, jeśli masa nie jest gładka, można przetrzeć ją przez sitko- do gorącej masy dodać kawałki
białej czekolady, wymieszać do rozpuszczenia się
czekolady i otrzymania gładkiego kremu- krem lekko ostudzić, co jakiś czas mieszając- na kruchy spód wylać krem
cytrynowy, wyrównać i pozostawić do zastygnięcia- gdy krem zastygnie, udekorować mazurek pokruszonymi
płatkami migdałów i kandyzowaną
skórką cytrynową
KANDYZOWANA
SKÓRKA CYTRYNOWA-
cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki- ze skórki odciąć białą część, resztę skórki pociąć na niezbyt długie paski- pokrojoną skórkę zalać wrzątkiem, gotować 10-15 minut, odcedzić- do rondelka wsypać
cukier, zalać
wodą i przełożyć odcedzone
skórki cytrynowe
- gotować na małej mocy palnika, aż większość
wody wyparuje, powstanie dość gęsty
syrop, a skórki staną się szkliste- ważne jest, by nie gotować skórek za długo, gdyż po ostygnięciu mogą całkiem stwardnieć- skórki wyjąć z
syropu, ułożyć w odstępach na kratce (tak, by
syrop mógł swobodnie spłynąć), pozostawić na kilka godzin do wyschnięcia