ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa Bożeny Sikoń

Tarta cytrynowa Bożeny Sikoń

nazwa

Wykonanie

Obiecałam na facebook’u to wrzucam. Przepis na tartę cytrynową, który miałam okazję poznać przy okazji bardzo kameralnych warsztatów z Bożeną Sikoń i TLC w ramach promocji ‚Polskiego Turnieju Wypieków’. Obłędna jest. I tarta i pani Bożena. Kobieta ma taką wiedzę na temat słodkości, że przez połowę warsztatów stałam jak wryta. Potrafiła rozłożyć każdy wypiek na części pierwsze i opisać jej chemiczne-fizyczne i kulinarne cechy. Każdy etap przygotowania tej tarty był przez nią tłumaczony w oparciu o zasady fizyki i chemii. Kobieta z pasją!
Składniki na ciasto kruche :
120g mąki
75g masła
40g cukru pudru
20g zółtek
kilka kropli soku z cytryny
Składniki posiekać nożem a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Pytałam pani Bożeny i na tym etapie można wszystkie składniki wrzucić do dzierży miksera i zagnieść berłem (k-beaterem).
Ciasto rozwałkować i nałożyć na foremkę. Obciąć nadmiar ciasta. Wierzch ciasta wyłożyć folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry) i nasypać fasoli lub kulek ceramicznych.
Piec 10 minut w 180-200 stopniach. Zdjąć folię z obciążeniem i dopiec przez 15 minut w 180 stopniach.
Krem cytrynowy :
sok z cytryny
2-3 łyżeczki soku z grejpfruta
75g masła
125g cukru pudru
2 jajka
3g żelatyny (najlepiej w płatkach)
Sok z cytryny oraz z grejpfruta wycisnąć do garnka. Dodać cukier puder, masło i zagotować.
Jajka roztrzepać i dodać do gorącej masy cytrynowej i ponownie zagotować.
Do kremu dołożyć namoczone płatki żelatyny i odstawić do ostudzenia. Ostudzony krem ponownie zmiksować. Przełożyć na upieczony spód.
Beza włoska :
60g cukru kryształu
30g białek jaj
woda
Cukier zalać wodą (tak aby pokrywała cukier) i gotować do „próby nitki”. Przy pomocy łyżki sprawdzamy czy ściekające z niej krople płynu ciągną się jak nitki. Temperatura płynu 118-120 stopni.
Białka ubijamy lekko. Zalewamy gorącym syropem cały czas ubijając lekko. Następnie włączamy pełne obroty i ubijamy na sztywno. Zmniejszamy obroty i ubijamy aż do wystygnięcia.
Wykładamy na krem i opalamy palnikiem.
Postaram się przygotować osobny post z przepisem na bezę włoską. Nie wymaga ona pieczenia a prawidłowe przygotowanie syropu jest clue do sukcesu. Nie jest to trudne tak jakby się mogło wydawać. Wystarczy zrozumieć każdy etap procesu.
Wrzucam jeszcze kilka zdjęć z samych warsztatów.
Nawet sobie nie wyobrażacie jakie to było dobre. Nigdy wcześniej nie jadłam tak cudnych słodyczy. Były lekkie i można było ich na prawdę zjeść ogromną ilość. Cudne!
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/tarta-cytrynowa-bozeny-sikon