Wykonanie
Dzisiaj rewelacja - Tażin. Pierwszy raz jadłem to danie w Maroku z
jagnięciną. Podam wersję trochę zmodyfikowaną z
kurczakiem. Niestety potrzebne do tego dania jest specjalne naczynie. Jest ono do kupienia w Polsce. Kiedyś widziałem w Ikei. Jest to danie pracochłonne, ale po przygotowaniu i zdjęciu ” komina”, robi wrażenie tak wygląd jak i smak tego dania .Najważniejsze w tym daniu to kiszona
cytryna i
przyprawy. Kiszenie
cytryny podam też w wersji zmodyfikowanej. Normalnie trwa to około miesiąca. My zrobimy to w 3 dni.
Cytrynę, albo kilka obrać ze skórki, włożyć do słoika zasypać 3-4 łyżkami
soli, zalać ciepłą
wodą i pozostawić w zakręconym słoiku 3 dni. W tym czasie można pochodzić za naczyniem i
przyprawami. W tej chwili przyszedł mi do głowy pomysł, żeby np. .komin zrobić z grubej foli aluminiowej, a dolną część może stanowić jakaś gliniana miska. No ale do rzeczy. Danie to może być również podane jako jarskie, nie dodajemy
kurczaka. Zdjęcie które dołączam nie oddaje w pełni bogactwa kolorów tej potrawy.Składniki :1 kiszona
cytryna1 duża
pierś z kurczaka pokrojona w grubą kostkę1
cebula pokrojona na 4 części1 mała
cukinia w grube talarki2
papryki ( zielona i czerwona) pokrojona w paski1 świeży
ogórek w paski (najpierw na połowę, a
potem każdy na 6 części1 duża
marchew pokrojona tak jak
ogórek ( na połowę, następnie wzdłuż i każdą połowę wzdłuż na połowę uff... skomplikowane - ma być z
marchewki 8 części. Fachowo nazywa się to „ w sztabki „2
ziemniaki pokrojone w cząstki ,jak małe to na 4 części10 ząbków obranego
czosnkugarść zielonych
oliwekprzyprawa ras-el-hanout, harisa do dostania w sklepach orientalnych, bardzo dobra jest
przyprawa arabska firmy Ducross ( ale francuska firma chyba się wycofała z polskiego rynku, a miała najlepsze
przyprawy w Polsce.1/2 szklanki
bulionu z drobiuodrobinę
oliwy z oliwekżadnych innych przypraw nie dodajemy.Wykonanie:W naczynie do tażina wlewamy 2-3 łyżeczki
oliwy z oliwek i rozsypujemy pokrojoną
pierś z kurczaka. Posypujemy
przyprawami, dajemy ich sporo. Ukiszoną
cytrynę dzielimy na cząstki i układamy gwieździście przy brzegu naczynia.
Między cytryny i w pozostałe wolne miejsca układamy plasterki
cukini. Posypujemy
przyprawami. Następnie układamy na przemian
ogórek z
paprykami i znowu
przyprawa. Teraz tak samo
marchewka i
ziemniaki i
przyprawa. Na górze układamy
czosnek i rozsypujemy
oliwki i
przyprawa. Podlewamy
bulionem. Nakrywamy kominem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 220 C. na około 1,20 minut. Smacznego.