Wykonanie
Ostatnio była kalafiorowa z
jajami, a dzisiaj z
kurczakiem :) Uwielbiam robić zapiekanki warzywne z
mięsem, to takie szybkie danie, kroisz, układasz do naczynia, wstawiasz do piekarnika i jest ;) a Wy często robicie takie zapiekanki ?
PRZEPIS:SKŁADNIKI:400g
piersi z kurczakamały
kalafiormały
brokułziemniakicebulapieczarkimarchew0,5
cytrynypaprykacukiniaoliwa z oliwek150 ml
śmietanki sojowej150 ml
wina wytrawnegoMożna zrobić na samym
winie lub
śmietaniepieprz mielony,
papryka słodka,
zioła prowansalskie1.
Mięso kroimy jak na kotlety, macerujemy w
soku z cytryny, 2-3 łyżki
oliwy,
przyprawy. Odstawiamy na minimum 30 minut.
2.
Ziemniaki,
pieczarki,
kalafiora,
brokuła,
marchew,
cebulę kroimy. Układamy
mięso na
ziemniaki,
pieczarki i
kalafiora.
3. Polewamy
śmietaną i
winem. Przykrywamy
brokułem,
cebulą i
marchewką.
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika: 200 st. C na 30-35 minut. Można przykryć. Ja użyłam folii i na ostatnie 10 minut odkryłam.
5. Podajemy z surową
papryką i
cukinią...iii GOTOWE !!!