Wykonanie
KAPUŚNIAK DOMOWYPogoda za oknem jaka jest każdy widzi. Dla mnie to nie
pora na włoskie specjały typu spaghetti czy na dania przywołujące wspomnienie lata. To doskonała
pora na typowo domową zupę kojarzącą mi się z nadchodzącą jesienią – kapuśniak! Dokładnie taki jaki jadałam w dzieciństwie. Oczywiście nigdy nie wychodzi mi taki sam jak ten prawdziwy kapuśniak mojej mamy czy babci, ale smakuje równie wspaniale.
SKŁADNIKI:400g
kapusty kiszonej,nieduża porcja rosołowa,2
marchewki,1
korzeń pietruszki,½
korzenia selera,5 większych
ziemniaków,1
kiełbasa np.
toruńska,
przyprawy:
vegeta,
sól,
pieprz,
liście laurowe 2szt., ząbek
czosnku 2szt. na zasmażkę :
olej i 3 łyżki
mąki pszennej,WYKONANIE:W garnku w osolonej
wodze obgotowujemy
kapustę. W drugim garnku nastawiamy
wywar warzywny na porcji rosołowej. Dodajemy startą na tarce
marchewkę,
pietruszkę oraz
seler. Doprawiamy do smaku
vegetą,
pieprzem,
liściem laurowym. Następnie dodajemy do
wywaru obgotowaną
kapustę oraz pokrojone w kostkę
ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut do odpowiedniej miękkości
ziemniaków.
Kiełbasę kroimy w kosteczkę i dodajemy do gotującej się zupy. Na końcu przechodzimy do zrobienia zasmażki. Na patelni rozgrzewamy lekko
olej i wrzucamy
mąkę ciągle mieszając na wolnym ogniu. Kiedy
mąka nabierze złotego koloru wlewamy zasmażkę do zupy.Najlepiej podawać ze świeżą, chrupiącą
bułką lub
chlebem.
SMACZNEGO !!!