Wykonanie
Składniki:- 300g łuskanego
grochu- 2
kostki rosołowe- 3
ziemniaki- 1 duża
marchew- 1/4
korzenia selera- 1
cebula- 1
korzeń pietruszki- 2 ząbki
czosnku-
majeranek-
przyprawa typu
vegeta-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Groch płuczemy, zalewamy
wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia
groch wstawiamy na palnik i gotujemy do miękkości.2.
Marchewkę,
ziemniaki,
pietruszkę,
cebulę,
czosnek,
seler oczyszczamy i kroimy w kostkę.3. Do garnka wlewamy ok. 2 litry
wody, wrzucamy
kostki rosołowe, następnie pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Gdy wszystko będzie miękkie, zestawiamy z palnika i miksujemy (można na chwilę odlać trochę
bulionu, żeby nie pryskało). Następnie ponownie kładziemy garnek na palnik, wrzucamy ugotowany
groch, przyprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 15 min.4. Podajemy z grzankami lub z
groszkami ptysiowymi.