ßßß
SKŁADNIKI (garnek 4 litry):groch żółty łuskany - 30 dag4 dość duże ziemniaki4 średnie marchewkiplaster świeżego selerapół cebulikorzeń pietruszkikopiasta łyżka majerankusól i pieprz mielony do smaku, wg. uznania2 ząbki czosnkuowędzane mięso wieprzowe np. żeberka trójkątne (0,5 kg) ; jeżeli nie korzystamy z owędzanego mięsa to dodatkowo kawałek owędzanego boczku 20 dag lub owędzanej kiełbasyłyżka smalcu i łyżka mąki pszennej na zasmażkęWYKONANIE:Garnek napełnić wodą do 2/3 jego wysokości. Wodę zagotować, zmniejszyć moc palnika. Włożyć mięso, obgotować. Jeżeli wytrąci się piana zebrać ją. Dołożyć groch. Cały czas gotować.Przygotować zioła i przyprawy. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dołożyć do wywaru na około 20 minut po grochu.Zupę gotować na średniej wielkości palniku, na nie pełnej jego mocy - tak długo, aż groch się rozgotuje a warzywa będą miękkie, dość często mieszając. Groch musi się rozgotować - inaczej będzie twardy a zupa mało gęsta.Wyjąć mięso, obrać i pokroić drobno po czym włożyć do zupy.Na patelni rozgrzać tłuszcz, dołożyć mąkę i przesmażyć. Jeżeli dodajecie owędzany boczek lub kiełbasę bo nie mieliście owędzanego mięsa, to pokrójcie drobno i przesmażcie teraz razem z zasmażką.Zasmażkę dodać do zupy, zagotować.Podawać ciepłe. Zupa dobrze rozgrzewa :) Dobrze się sprawdzi w chłodne dni.Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam!Kasia Rzepecka :)