Wykonanie
MOJA DOMOWA PIZZA// MY
HOME MADE PIZZADzisiaj zaszła potrzeba, aby obiad był tani, ponieważ jesteśmy przed wypłatą.... To chyba odwieczny problem, aby zjeśc dobrze, ale tanio. Już nie chodzi o to by było szybko. Pada pomysł - domowa pizza - jest tania, bo wrzucam przeważnie to co mam w lodówce takie moje "resztki" i w miarę szybka, bo ciasto rośnie 20 minut i pieczemy również tyle samo. Konkluzja zatem jest jedna - zrobienie zupy nawet zajęłoby mi więcej czasu....a trzeba szybciutko, bo weekend czas zacząć... i tym optymistycznym akcentem zaczynamy pierwszy listopadowy weekend. A pizza tym razem jakaś taka wiosenna wyszła, bo kolorowa :o)Składniki:75 g
drożdży,2 szklanki
mąki,1
jajko,¼ szklanki
mleka,3 łyżki stołowe
oleju,1 łyżeczka
cukru,pół łyżeczki
soli,szczypta
oregano,
sos pomidorowy (ja przeważnie używam
sosu do spaghetti, lub
koncentratu pomidorowego)składniki na pizzę wedle uznania – u mnie
salami,
ser,
kukurydza,
papryka,
pomidor,
przyprawy:
pieprz,
chilli,
oregano,
bazylia,
czosnek,Wykonanie:
Mleko podgrzewamy – nie gotujemy ( ja preferuje około 1,5 minuty w mikrofalówce). Dodajemy je do
cukru o
drożdży. Do
mąki wlewamy
mleko z
drożdżami,
jajko,
olej,
sól i na końcu
oregano. Zagniatamy ciasto. Powstałą kulę odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Miskę przykrywam jeszcze do tego kuchennym ręcznikiem ( z materiału). Czekamy cierpliwie, aby ciasto wyrosło.Podczas tych 20 minut przygotowuje sobie w małych miseczkach składniki, które położę na pizzę.
Cebula musi być drobno posiekana. Wszystko kroimy w odpowiednie plasterki lub kosteczki. Po 20 minutach kulę z ciasta, która powinna nam znacznie zwiększyć swoją obojętność wałkujemy i wykładamy na blachę z piekarnika.Ciasto najlepiej wysmarować koncentratem, albo
sosem pomidorowym (spaghetti lub inny), ponieważ później nie trzeba dodawać do pizzy
ketchupu.Resztę składników dobieramy wedle uznania.Pizzę należy piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200st. Żadnego z dodatków na pizzę wcześniej nie smażę (
pieczarki czy
cebula). Polecam jednak
ser żółty dodać około 7 minut przed końcem pieczenia – wtedy świetnie się rozpuści, a nie przypali.SMACZNEGO!Przepis stosowany przy użyciu kuchenki WROZAMET, która ma na moje oko 20 lat i ma gazowy piekarnik – czyli nie posiada termoobiegu. Nie jest to jednak problem. Pierwsza moja domowa pizza troszkę się przypaliła, ponieważ blacha była za nisko. Drugi raz zakończył się większym sukcesem, a wystarczyło blachę podnieść wyżej.Tym razem chciałam
mieć pizzę okrągłą, więc wyszły trzy - jedna duża i dwie małe.