Wykonanie
Ta
sałatka chodziła za mną od dawna, a ujmując bardziej szczegółowo to od lata, kiedy to mamy pod dostatkiem pełen asortyment świeżych warzyw . Bardzo mi smakuje połączenie warzyw z
sosem majonezowo-
czosnkowym, a w szczególności
brokułów.
Sałatka bardzo ładnie się prezentuje a jej smak zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Polecam.

Składniki:1 mała
kapusta pekińska lub
zielona sałata1 puszka
kukurydzy2-3
pomidory2 długie
ogórki świeże lub kilka gruntowych1-2 pęczki
szczypiorku2 pęczki
rzodkiewki1
kalafior1
brokuł5-6 jaj3-4 łyżki kwaśnej
śmietany 12% lub
jogurtu naturalnego3-4 łyżki
majonezu1 ząbek
czosnkusólpieprzWykonanie:
Kalafiora i
brokuła czyścimy i gotujemy w słonej wodzie.
Pomidory,
ogórki,
rzodkiewkę i ugotowane
jajka kroimy w kostkę.
Szczypiorek siekamy.
Kukurydzę odsączamy.
Majonez mieszamy z
jogurtem doprawiamy
solą oraz
pieprzemNa dnie dużej salaterki układamy cienką warstwę
sałaty ( u mnie
kapusta pekińska) oprószamy leciutko
solą a następnie układamy kolejno:
kukurydzę,
pomidory,
ogórki,
szczypiorek,
rzodkiewkę,
kalafiora,
brokuły,
jajka, całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem i wykończamy
sałatą lub
kapustą pekińską.Ja dla polepszenia smaku każdą warstwę
soliłam i delikatnie skrapiałam sosem, wówczas
sałatka od razu jest gotowa do spożyciaSmacznego!