Wykonanie
Witam wszystkich czytelników dziś chciałbym przedstawić mój przepis na pieczeń z jelenia. Niestety
mięso ciężko u mnie dostać lecz dzięki znajomemu myśliwemu udało się i
mogę przedstawić kilka przepisów z
dziczyzną na pierwszym planie. Do pieczeni użyłem
mięsa pochodzącego z udźca.Składniki:
Mięso z jelenia lub sarny( u mnie
udziec)
Kiełbasa myśliwskajałowiec(
owoce)
rozmarynczosnekcebulaoliwa z oliwek ok 100 ml
musztarda (u mnie dijon)czerwone
wytrawne wino ok 250 ml
tymianeksól i
pieprzliść laurowyziele angielskieśmietanamasłoWykonanie:Przygotowujemy marynatę:Wszystkie
przyprawy dajemy do moździerza lub miski i rozcieramy ( ja do rozcierania użyłem tłuczka do ciasta).
Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do przypraw i rozcieramy. Do roztartych przypraw dodajemy
oliwę, 2 łyżeczki
musztardy,oraz
wino, całość mieszamy.Powstałą marynatą zalewamy
mięso,
cebulę kroimy w piórka i dodajemy do
mięsa. Tak przygotowane
mięso odstawiamy do lodówki na noc lub cały dzień.Na 30 minut przed smażeniem wyciągamy
mięso aby nabrało temperatury pokojowej.Rozgrzewamy brytfannę z
masłem i obsmażamy
mięso z każdej strony na złoty kolor
Kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do
mięsa, gdy
mięso z
kiełbasą są obsmażone, dodajemy marynatę i dusimy do miękkości ok 3 godziny (do podlewania
mięsa można użyć
bulionu można również użyć szybkowara wtedy duszenie trwa ok 30 minut. ) Gdy
mięso jest już miękkie wyciągamy z brytfanny,kroimy na plastry i zagęszczamy sos zawiesiną z
mąki i
wody( należy pamiętać aby
mąki nie było z byt dużo i dobrze się ugotowała w sosie) do powstałego sosu dodajemy 2 łyżki
śmietany dokładnie mieszamy, zagotowujemy sos i go doprawiamy. wkładamy
mięso do sosu i podajemy z
ziemniakami lub kluskami śląskimi i
kapustą zasmażaną