ßßß Cookit - przepis na zupa ziemniaczana z boczkiem wędzonym i kiełbasą

zupa ziemniaczana z boczkiem wędzonym i kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Nooo...zupa wyszła na wypasie tak zwanym. Aromat po ugotowaniu jeszcze długo się unosił w mieszkaniu. Uwielbiam zupy, o czym doskonale wiecie, zimną chyba najbardziej;) Dla jednych pewnie będzie to strzał w dziesiątkę, dla innych miliard kalorii, które chętnie zamienią na liść sałaty, cóż, nikomu się nie dogodzi ;p
Zabawne, bo zupa jest bardzo prosta w swej formie, ilość składników też jest mocno zbita, a smak...bajeczny. Mąż stwierdził, że "taka jakby zalewajkaaa" ..... W sumie, gdzieś tam dzwoni;)
A jak będziecie grzeczni, to będzie konkurs, smakowita nagroda też...ale to niebawem;)
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: 12 zł
Składniki:
kawałek boczku wędzonego
(wedle gustu)
3 kiełbaski śląskie
8 ziemniaków
natka pietruszki
1 mała czerwona cebula
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
pieprz cytrynowy do smaku
sól
szczypta chilli
2 łyżki śmietany 16%
garść mrożonej włoszczyzny
litr wody - może być bulion, ja nie miałam gotowego
łyżka masła i łyżka oliwy do smażenia
odrobina sera cheddar do smaku - do posypki
Ziemniaki obieram ze skóry, myję i kroję na kostkę, nie za dużą.
Kiełbasę i boczek kroję na drobną kostkę.
Cebulę siekam.
Rozgrzewam patelnię, masło i oliwę rozpuszczam, dodaję cebulę, kiedy się zeszkli dorzucam boczek i kiełbasę, smażę na złoty kolor, w zasadzie do momentu, aż składniki puszczą aromat.
Następnie wrzucam do garnka usmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulę, ziemniaki i mrożonkę, zalewam wodą (lub bulionem warzywnym), daję liście laurowe, ziele, solę i odrobinę pieprzę - gotuję do miękkości, powiedzmy że 20 minut.
Na chwilę przed wyłączeniem hartuję śmietanę, czyli do niej dodaję 2-3 łyżki wywaru, mieszam, żeby nie powstały grudki - najlepiej zmniejszyć ogień. Doprawiam do smaku. Dorzucam posiekaną natkę.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2013/12/zupa-ziemniaczana-z-boczkiem-wedzonym-i.html