Wykonanie
Czar
indyjskich aromatów...

Niesamowita, rozgrzewająca, indyjska zupa z
czerwonej soczewicy i
mleczka kokosowego. Idealna na zimne wieczory. Bardzo zdrowa i sycąca. Sekretnym składnikiem jest tutaj
garam masala - mieszanka
indyjskich przypraw, która nadaje zupie bardzo aromatycznego, gorącego i czarującego charakteru. W skład
garam masala wchodzą m.in.
kolendra,
chili, kalapsa,
cynamon,
goździki, kumin,
pieprz,
kardamon i
anyż gwiazdkowy. Dzięki nim zupa dahl pachnie magicznie. Nuty
mleczka kokosowego harmonizują te mocne smaki i dodają całości nieco delikatności.Składniki:300 gram suchej
czerwonej soczewicy,500 ml passaty pomidorowej,200-250 ml
mleczka kokosowego,700 ml
wody,
cebula,3 ząbki
czosnku,mały kawałek
imbiru,2 łyżki
oleju lub
oliwy z oliwek,łyżka
soku z cytryny,
przyprawy: 3 łyżeczki
garam masala, łyżeczka
curry, pół łyżeczki
papryki ostrej, 3/4 łyżeczki
pieprzu cayenne lub czarnego, 2 szczypty
soli.

Jak to zrobić?
Soczewicę przepłukujemy, a następnie gotujemy przez 10 minut w 700 ml
wody.W tym czasie podsmażamy na patelni, na
oliwie lub
oleju, obraną i pokrojoną drobno
cebulę, rozgniecione w prasce lub starte na tarce 3 ząbki
czosnku oraz kawałek
imbiru wielkości ząbka
czosnku. Dodajemy do nich
przyprawy, mieszamy co jakiś czas.Następnie do ugotowanej
soczewicy dodajemy zawartość patelni oraz passatę
pomidorową. Mieszamy i gotujemy razem przez kilka minut.Na koniec dodajemy
sok z cytryny i
mleczko kokosowe. Mieszamy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))