ßßß
Niesamowita, rozgrzewająca, indyjska zupa z czerwonej soczewicy i mleczka kokosowego. Idealna na zimne wieczory. Bardzo zdrowa i sycąca. Sekretnym składnikiem jest tutaj garam masala - mieszanka indyjskich przypraw, która nadaje zupie bardzo aromatycznego, gorącego i czarującego charakteru. W skład garam masala wchodzą m.in. kolendra, chili, kalapsa, cynamon, goździki, kumin, pieprz, kardamon i anyż gwiazdkowy. Dzięki nim zupa dahl pachnie magicznie. Nuty mleczka kokosowego harmonizują te mocne smaki i dodają całości nieco delikatności.Składniki:300 gram suchej czerwonej soczewicy,500 ml passaty pomidorowej,200-250 ml mleczka kokosowego,700 ml wody,cebula,3 ząbki czosnku,mały kawałek imbiru,2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,łyżka soku z cytryny,przyprawy: 3 łyżeczki garam masala, łyżeczka curry, pół łyżeczki papryki ostrej, 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne lub czarnego, 2 szczypty soli.