ßßß Cookit - przepis na Zupa dahl z czerwonej soczewicy

Zupa dahl z czerwonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Czar indyjskich aromatów...
Niesamowita, rozgrzewająca, indyjska zupa z czerwonej soczewicy i mleczka kokosowego. Idealna na zimne wieczory. Bardzo zdrowa i sycąca. Sekretnym składnikiem jest tutaj garam masala - mieszanka indyjskich przypraw, która nadaje zupie bardzo aromatycznego, gorącego i czarującego charakteru. W skład garam masala wchodzą m.in. kolendra, chili, kalapsa, cynamon, goździki, kumin, pieprz, kardamon i anyż gwiazdkowy. Dzięki nim zupa dahl pachnie magicznie. Nuty mleczka kokosowego harmonizują te mocne smaki i dodają całości nieco delikatności.
Składniki:
300 gram suchej czerwonej soczewicy,
500 ml passaty pomidorowej,
200-250 ml mleczka kokosowego,
700 ml wody,
cebula,
3 ząbki czosnku,
mały kawałek imbiru,
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
łyżka soku z cytryny,
przyprawy: 3 łyżeczki garam masala, łyżeczka curry, pół łyżeczki papryki ostrej, 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne lub czarnego, 2 szczypty soli.
Jak to zrobić?
Soczewicę przepłukujemy, a następnie gotujemy przez 10 minut w 700 ml wody.
W tym czasie podsmażamy na patelni, na oliwie lub oleju, obraną i pokrojoną drobno cebulę, rozgniecione w prasce lub starte na tarce 3 ząbki czosnku oraz kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku. Dodajemy do nich przyprawy, mieszamy co jakiś czas.
Następnie do ugotowanej soczewicy dodajemy zawartość patelni oraz passatę pomidorową. Mieszamy i gotujemy razem przez kilka minut.
Na koniec dodajemy sok z cytryny i mleczko kokosowe. Mieszamy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/08/zupa-dahl-z-czerwonej-soczewicy.html