Wykonanie
Podzielę się dziś z
Wami pysznym przepisem mojej Mamy. Troszkę go tylko dopieściłam dodając świeże
zioła.Czeskie knedle pojawiły się w naszym domu ponad 25 lat temu, po wycieczce do Czechosłowacji. Ciocia i mama robiły 1-2 duże podłużne knedle, owijały w gazę i po ugotowaniu i ostudzeniu kroiły w plastry. Można je było odsmażyć na masełku, można było „odparować” na gazie i podawać z różnymi sosami na słono lub na słodko z
bitą śmietaną i
owocami. Mniam...Bardzo lubiłam tą nowość w domu Mamy. Sama też próbowałam kilka
razy ale proces zawijania w gazę i gotowania w garze z dużą ilością
wody wcale mi się nie podobał...Knedle chociaż dobre zniknęły z mojego menu... Do czasu aż wymyśliłyśmy z Mamą, że można robić małe knedliki i gotować kulki. Tak do końca to nie wiem, czy pomysł był nasz, czy gdzieś podpatrzony, ale najważniejsze jest to, że teraz knedliki goszczą u nas częściej.W sobotę od rana padał rzęsisty deszcz a ja miałam na targu tyle do kupienia...Zakupy w deszczu?Jak mus to mus...Ale szybciutko! Żeby zmoknąć jak najmniej.Przy samej bramie stał chłopiec, może 10-letni z koszykiem
kurek. Zrobiło mi się go żal i kupiłam
kurki, mimo że takich
planów nie miałam. Dziecko się ucieszyło, bo dostało za nie dużo więcej a ja? Przyszłam do domu i zaczęłam rozmyślać co z nich zrobić? Nie, żebym nie miała pomysłu... wręcz przeciwnie!Ostatecznie padło na
kurki w
śmietanie z chrupiącymi skwarkami z
boczku.A do tego sosu najlepsze są knedliki!Tak wyglądał nasz dzisiejszy obiad:
składniki knedlików 16-20 szt (4-5 porcji)1
bułka wrocławska -320g, pokrojona w kostkę250 g ciepłego
mleka40 g
masła150 g
cebuli pokrojonej w kostkę3
jajka3 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejskładniki
kurek w
śmietanie :100 g wędzonego,
surowego boczku25 g
oliwy450 g
kurek150 g
cebuli pokrojonej w kostkę1 łyżka
mąki (pszennej lub ryżowej)1/2 łyżki koncentratu
bulionu warzywnego200 g
wody100 g słodkiej
śmietany ( najlepsza kremówka)
sól,
pieprz do smaku2-3 listki
szałwilistki z 1 gałązki
rozmarynuWykonanie:
Bułkę zalać
mlekiem w dużej misce; odstawić na 20 minut.
Masło roztopić na gorącej patelni, dodać
cebulę, zeszklić 5 minut; przełożyć do miski z
bułką.Dodać posiekaną
natkę pietruszki,
jajka i
przyprawy i wyrobić ręką ciasto. Odstawić na ok. godzinę.W szerokim garnku zagotować ok.2 litry
wody z 1 łyżeczką
soli i 1 łyżką
oliwy.Masę na knedliki podzielić na 16-20 części i z każdej uformować mokrymi rękami kulki.Wkładać do wrzątku partiami ( u mnie na 2
razy) i gotować na wolnym ogniu -od czasu wypłynięcia 7 minut.Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z
wody.
Boczek pokroić w paseczki; wytopić na suchej patelni na chrupko, wyjąć a wytopiony tłuszcz zostawić.Dodać do niego
oliwę i podsmażyć
kurki ok. 5-7 minut.Do
kurek dodać
cebulę i dusić kolejne 3-4 minutyDodać
mąkę, wymieszać, dodać
bulion i
wodę oraz
przyprawy, wymieszać i gotować 3 minuty.Dodać
śmietanę i posiekane
zioła, zagotować. Na bardzo małym ogniu gotować 1-2 minuty.Knedle ułożyć na talerzu, polać sosem, posypać skwarkami z
boczku i podawać.Jest przepyszne, polecam.Smacznego!U nas dziś na obiad była wersja z medalionami wołowymi.