ßßß
składniki knedlików 16-20 szt (4-5 porcji)1 bułka wrocławska -320g, pokrojona w kostkę250 g ciepłego mleka40 g masła150 g cebuli pokrojonej w kostkę3 jajka3 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka soli1 łyżeczka pieprzu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejskładniki kurek w śmietanie :100 g wędzonego, surowego boczku25 g oliwy450 g kurek150 g cebuli pokrojonej w kostkę1 łyżka mąki (pszennej lub ryżowej)1/2 łyżki koncentratu bulionu warzywnego200 g wody100 g słodkiej śmietany ( najlepsza kremówka)sól, pieprz do smaku2-3 listki szałwilistki z 1 gałązki rozmarynuWykonanie:Bułkę zalać mlekiem w dużej misce; odstawić na 20 minut.Masło roztopić na gorącej patelni, dodać cebulę, zeszklić 5 minut; przełożyć do miski z bułką.Dodać posiekaną natkę pietruszki, jajka i przyprawy i wyrobić ręką ciasto. Odstawić na ok. godzinę.W szerokim garnku zagotować ok.2 litry wody z 1 łyżeczką soli i 1 łyżką oliwy.Masę na knedliki podzielić na 16-20 części i z każdej uformować mokrymi rękami kulki.Wkładać do wrzątku partiami ( u mnie na 2 razy) i gotować na wolnym ogniu -od czasu wypłynięcia 7 minut.Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z wody.Boczek pokroić w paseczki; wytopić na suchej patelni na chrupko, wyjąć a wytopiony tłuszcz zostawić.Dodać do niego oliwę i podsmażyć kurki ok. 5-7 minut.Do kurek dodać cebulę i dusić kolejne 3-4 minutyDodać mąkę, wymieszać, dodać bulion i wodę oraz przyprawy, wymieszać i gotować 3 minuty.Dodać śmietanę i posiekane zioła, zagotować. Na bardzo małym ogniu gotować 1-2 minuty.Knedle ułożyć na talerzu, polać sosem, posypać skwarkami z boczku i podawać.Jest przepyszne, polecam.Smacznego!U nas dziś na obiad była wersja z medalionami wołowymi.