ßßß Cookit - przepis na Botwinkowy chłodnik

Botwinkowy chłodnik

nazwa

Wykonanie

Kolejny upalny dzień... Na termometrze 32*C!!! Żadna gorąca zupa nie wchodzi w grę. A jeżeli ma być chłodna, to oczywiście chłodnik! Czyli botwinkowych wariacji ciąg dalszy.
W dzieciństwie za chłodnikami nie przepadałam ale teraz bardzo je lubię :) Przepis Babci trochę zmodyfikowałam.
Zupka jest pyszna, pożywna i odpowiednia do temperatury za oknem.
Botwinkowy chlodnik
składniki:
100 g rzodkiewki (1 pęczek)
200 g buraków (2-3 szt)
200 g botwinki (1 pęczek)
1-2 ząbki czosnku
400 g wody
150 g ogórków świeżych, obranych ze skórki
150 g ogórków kiszonych
1/2 pęczka natlki pietruszki (listki z 7-10 gałązek)
1/2 pęczka koperku
5 listków mięty
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki pieprzu
200 g jogurtu naturalnego, kefiru lub mleka roślinnego
Wykonanie:
W suchym naczyniu posiekać natkę i koperek 5s. / obr.7; przełożyć do miseczki
W naczyniu (bez mycia) posiekać rzodkiewki 5 s. / obr. 3,5; przełożyć do drugiej miseczki
Obrane buraki, botwinkę i czosnek posiekać 10 s. / obr.8
Dodać wodę i gotować 16 min. / 90*C / obr.1; Poczekać aż ostygnie *
Dodać resztę składników, przyprawy oraz połowę posiekanej rzodkiewki i ziół, miksować 30 s. / obr.9
Podawać przybrane kleksem śmietany, posiekaną rzodkiewką i koperkiem. Z dodatkiem gotowanego jajka to pożywne danie
Polecam szczególnie na upaly
*żeby długo nie czekać aż buraki i botwinka ostygną można do gotowania dodać 250g wody a póżniej do miksowania dodać 150g kostek lodu.
Źródło:http://ziolowaszuflada.blogspot.com/2014/06/botwinkowy-chodnik.html