Wykonanie
Uwielbiam
botwinkę... Kiedyś gotowałam tylko zupę z dużą ilością
koperku i gotowanym
jajkiem. Kilka lat temu zaczęłam swoje
botwinkowe eksperymenty. Dziś zaczęcam Was do wypróbowania babeczek.Właściwie ten przepis to takie czyszczenie lodówki, bo można być bardzo kreatywnym w komponowaniu dodatków...

składniki na 12 szt:pęczek
młodej botwinki30 g
masła250 g
twarogu w kostce3
jajka30 g
mąki z
kaszy jaglanejsól,
pieprz,
gałka muszkatołowazioła:pokrzywa,
tymianek,
bazylia,
szczypiorekdodatki:kilka
oliwekłyżka
kukurydzy10
orzechów włoskich -posiekanych1/2 gałki
mozarelli porwanej na kawalkiWykonanie:
Botwinkę umyć, osuszyć, pokroić.Na patelni rozgrzać
masło, dodać
botwinkę i poddusić aż puści sok; chwilę poddusić. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Twaróg rozgnieść, dodać
jajka, wyrobić na gładką masę.Dodać
mąkę jaglaną,
przyprawy do smaku, posiekane
zioła i dokładnie wymieszać.Dodać
botwinkę i dodatki i delikatnie wymieszać.Przełożyć do foremek (najlepiej sprawdzają się silikonowe).Piec 25 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 175*C.Wykonanie z pomocą Thermomixa:
Botwinkę umyć, osuszyć, pokroić.Na patelni rozgrzać
masło, dodać
botwinkę i poddusić aż puści sok; chwilę poddusić. Zdjąć z ognia i ostudzić.W suchym naczyniu posiekać
zioła 5 s. / obr. 7; przełożyć do miseczki.Do naczynia (bez mycia) włozyć
jajka,
twaróg,
mąkę i
przyprawy, wyrobić masę 10 s. / obr. 6Dodać
botwinkę,
zioła i dodatki i wymieszać z kopystką 15 s. / obr. wsteczne 3.Przełożyć do foremek (najlepiej sprawdzają się silikonowe).Piec 25 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 175*C.

Wskazówki:Podawać na gorąco jako danie obiadowe z dowolnym sosem; np.
czosnkowym,
chrzanowym lub
serowo-
cytrynowym.Wystudzone z powodzeniem można zabrać do szkoły lub do pracy jako II śniadanie.
Mąkę z
kaszy jaglanej możemy zastąpić
kaszą manną lub
mąką ryżowąMożemy dodać też pokrojoną w kostkę uparowaną pierś z
indyka