ßßß
Nieskromnie napiszę, że jest to jedna z lepszych wytrawnych tart na blogu :D Kruchy spód ( bo francuskiego nie toleruje) i przepyszne nadzienie w postaci ziemniaka, botwinki, pączków szczypiorku a uwieńczeniem całości jest kozi ser :D mniam pychota! Polecam i zachęcam do zrobienia dopóki na ryneczku można kupić młodą botwinkę, teraz jej listki i łodyżki są najsmaczniejsze i najsłodsze.Składniki:1,5 szklanki mąki krupczatki130 g zimnego masła pokrojonego w kostkę1 jajko0,5 łyżeczki soliNadzienie:1 średniej wielkości ziemniakłodygi i liście botwinkigarść pączków szczypiorku (można zamienić na szczypiorek)150 g twarogu koziego100 g śmietany 18%4 jajkasól i pieprzWszystkie składniki ciasta zagniatamy ( jeśli ciasto nie będzie nam się chciało zagnieść dodajmy odrobinę zimnej wody). Następnie wałkujemy między dwoma arkuszami pergaminu do rozmiarów blaszki, przekładamy na natłuszczona formę dociskamy do dna i boków, nadmiar ścinamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Na ciasto nakładamy kawałek pergaminu, wsypujemy obciążenie w postaci ryżu, fasoli albo grochu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut.Nadzienie: Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy woda i gotujemy al`dente, odcedzamy. Jajka mieszamy z twarogiem, śmietaną doprawiamy solą i pieprzem. Botwinkę drobno szatkujemy jeśli wykorzystaliśmy szczypiorek to też drobno kroimy. Na kruchym spodzie układamy ziemniaka, posypójemy botwinką, zalewamy masą jajeczną a na koniec posypójemy pączkami szczypiorku. Wkładamy do piekarnika na 25 minut w 180*C.