Wykonanie

Nieskromnie napiszę, że jest to jedna z lepszych wytrawnych tart na blogu :D Kruchy spód ( bo francuskiego nie toleruje) i przepyszne nadzienie w postaci
ziemniaka,
botwinki, pączków
szczypiorku a uwieńczeniem całości jest
kozi ser :D mniam pychota! Polecam i zachęcam do zrobienia dopóki na ryneczku można kupić
młodą botwinkę, teraz jej listki i łodyżki są najsmaczniejsze i najsłodsze.Składniki:1,5 szklanki
mąki krupczatki130 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę1
jajko0,5 łyżeczki
soliNadzienie:1 średniej wielkości
ziemniakłodygi i liście
botwinkigarść pączków
szczypiorku (można zamienić na
szczypiorek)150 g
twarogu koziego100 g
śmietany 18%4
jajkasól i
pieprzWszystkie składniki ciasta zagniatamy ( jeśli ciasto nie będzie nam się chciało zagnieść dodajmy odrobinę zimnej
wody). Następnie wałkujemy
między dwoma arkuszami pergaminu do rozmiarów blaszki, przekładamy na natłuszczona formę dociskamy do dna i
boków, nadmiar ścinamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Na ciasto nakładamy kawałek pergaminu, wsypujemy obciążenie w postaci
ryżu,
fasoli albo
grochu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut.Nadzienie:
Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy
woda i gotujemy al`dente, odcedzamy.
Jajka mieszamy z
twarogiem,
śmietaną doprawiamy
solą i
pieprzem.
Botwinkę drobno szatkujemy jeśli wykorzystaliśmy
szczypiorek to też drobno kroimy. Na kruchym spodzie układamy
ziemniaka, posypójemy
botwinką, zalewamy masą jajeczną a na koniec posypójemy pączkami
szczypiorku. Wkładamy do piekarnika na 25 minut w 180*C.