Wykonanie
            Też tak macie, że tęsknicie do potraw z dzieciństwa?Ja po latach odkopuję stare przepisy z czasów, kiedy w naszej kuchni rządziła jeszcze babcia ... pyrki z gzikiem serwowano wtedy nooo... pewnie raz w miesiącu na piątkowy obiad. I był to dla mnie jeden z bardziej nielubianych piątkowych obiadów.Bo w 
sumie to czy dziecku mogą smakować 
ziemniaki w mundurkach z 
białym twarożkiem? Dla mnie było to strasznie "zapychające" danie, ale było to czasy, że nie było innej alternatywy obiadu, nikt nie sugerował: jak ci nie smakuje - zrobię coś innego :) Obiad był obiad i trzeba było go zjeść :)I okazuje się, że do wszystkiego trzeba chyba w życiu dorosnąć - do pyrek z gzikiem również:)Teraz to już nie "zapychający" obiad tylko pyszne ziemniaczki, z jeszcze pyszniejszym 
twarożkiem z 
cebulką i 
śmietaną ...Echhh życie! :)

Składniki:zmielony 
twaróg (lub poduszony widelcem)ukwaszona 
śmietana 18%mała 
cebulkaszczypiorekpieprzsólmałe 
ziemniakimasłoWykonanie:
 Ziemniaki
Ziemniaki szorujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy, podajemy w całości lub kroimy na poł. Obok 
ziemniaków, lub na przekrojone połówki kładziemy gzik czyli nasz 
twarożek rozrobiony ze 
śmietaną z dodatkiem 
cebulki, 
szczypiorku, 
soli i 
pieprzu. Dla wzbogacenia smaku na każdy 
ziemniak wykładamy wiórek prawdziwego, świeżego 
masła.
