ßßß Cookit - przepis na Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem

nazwa

Wykonanie

Przyznam, że dość nieufnie podchodziłam do koncepcji pyr z gzikiem, dania, które jest połączeniem ziemniaków i sera. Twaróg i ziemniaki???? Smaczne? Nie sądzę... Fakt, że jedno podobne połączenie smakowało mi w przypadku pieczonych ziemniaków faszerowanych białym serem, ale jednak ziemniaki z wody, a obok nich ser - to mi się jakoś nie łączyło. Ale przecież tysiące Wielkopolan nie mogą się mylić, skoro pyry z gzikiem upodobali sobie na tyle, że stały się jednym z symboli kuchni wielkopolskiej. I mimo, że ja, mieszkanka wschodnich rubieży kraju, z Wielkopolską mam tyle wspólnego, co Mussolini z pacyfizmem, postanowiłam spróbować. I kolejny raz okazało się, że najprostsze dania mogą być najsmaczniejsze.
- ziemniaki
- biały ser półtłusty
- masło
- cebula
- śmietana 18%
- sól i pieprz
- ewentualnie szczypiorek
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie (uważając, aby ich nie rozgotować).
Ser przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę i ucieramy widelcem. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Dodajemy posiekaną drobno cebulę (ewentualnie pokrojony drobno szczypiorek) sól i pieprz do smaku.
Tak przygotowany gzik podajemy z ugotowanymi, ciepłymi ziemniakami, na których możemy położyć pół łyżki masła.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2014/06/pyry-z-gzikiem.html