Wykonanie
Przyznam, że dość nieufnie podchodziłam do koncepcji pyr z gzikiem, dania, które jest połączeniem
ziemniaków i
sera.
Twaróg i ziemniaki???? Smaczne? Nie sądzę... Fakt, że jedno podobne połączenie smakowało mi w przypadku pieczonych
ziemniaków faszerowanych
białym serem, ale jednak
ziemniaki z
wody, a obok nich
ser - to mi się jakoś nie łączyło. Ale przecież tysiące Wielkopolan nie mogą się mylić, skoro pyry z gzikiem upodobali sobie na tyle, że stały się jednym z symboli kuchni wielkopolskiej. I mimo, że ja, mieszkanka wschodnich rubieży
kraju, z Wielkopolską mam tyle wspólnego, co Mussolini z pacyfizmem, postanowiłam spróbować. I kolejny raz okazało się, że najprostsze dania mogą być najsmaczniejsze.-
ziemniaki-
biały ser półtłusty-
masło-
cebula-
śmietana 18%-
sól i
pieprz- ewentualnie
szczypiorekZiemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie (uważając, aby ich nie rozgotować).
Ser przekładamy do miseczki, dodajemy
śmietanę i ucieramy widelcem. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Dodajemy posiekaną drobno
cebulę (ewentualnie pokrojony drobno
szczypiorek)
sól i
pieprz do smaku.Tak przygotowany gzik podajemy z ugotowanymi, ciepłymi
ziemniakami, na których możemy położyć pół łyżki
masła.Smacznego!