ßßß
Przyznam, że dość nieufnie podchodziłam do koncepcji pyr z gzikiem, dania, które jest połączeniem ziemniaków i sera. Twaróg i ziemniaki???? Smaczne? Nie sądzę... Fakt, że jedno podobne połączenie smakowało mi w przypadku pieczonych ziemniaków faszerowanych białym serem, ale jednak ziemniaki z wody, a obok nich ser - to mi się jakoś nie łączyło. Ale przecież tysiące Wielkopolan nie mogą się mylić, skoro pyry z gzikiem upodobali sobie na tyle, że stały się jednym z symboli kuchni wielkopolskiej. I mimo, że ja, mieszkanka wschodnich rubieży kraju, z Wielkopolską mam tyle wspólnego, co Mussolini z pacyfizmem, postanowiłam spróbować. I kolejny raz okazało się, że najprostsze dania mogą być najsmaczniejsze.- ziemniaki- biały ser półtłusty- masło- cebula- śmietana 18%- sól i pieprz- ewentualnie szczypiorekZiemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie (uważając, aby ich nie rozgotować).Ser przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę i ucieramy widelcem. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Dodajemy posiekaną drobno cebulę (ewentualnie pokrojony drobno szczypiorek) sól i pieprz do smaku.Tak przygotowany gzik podajemy z ugotowanymi, ciepłymi ziemniakami, na których możemy położyć pół łyżki masła.Smacznego!