ßßß
składniki na 3-4 porcje1/2 kg ziemniaków2 półtłuste twarogi dobrej jakości200 ml słodkiej śmietanki 18%1 duża cebula pokrojona w drobną kostkęszczypioreksólpieprzprzygotowanieDo miski wsyp posiekaną cebulę, posyp solą, zamieszaj i odstaw na 15 minut. Do posiekanej cebuli, która pod wpływem soli powinna zmięknąć dodaj ser, rozgnieć go widelcem lub dużą łyżką. Dolewaj śmietanki stopniowo dokładnie mieszając.Gzik może być badziej zwarty lub bardziej lejący. Zależy ile dodasz śmietanki. Pamiętaj, że wstawiając go do lodówki jeszcze zgęstnieje. Do naszego twarogu ze śmietaną dodaj pieprz i w razie potrzeby sól. Teraz posiekany szczypior, wymieszaj - odstaw do lodówki.Ugotuj ziemniaki w łupinkach, bez soli! Jeśli ziemniaki są stare obierz je ze skórki, jeśli młode, nigdy tego nie rób! Gzik podaje się do gorących pyrek. Polej je serem, posyp szczypiorkiem i smacznego! Takie proste a takie smaczne!Bona Apetita!