ßßß Cookit - przepis na Wielkopolskie Pyry z gzikiem

Wielkopolskie Pyry z gzikiem

nazwa

Wykonanie

"To na pewno najbardziej znana z poznańskich potraw. Prosta i smaczna, podawana głównie na piątkowe bezmięsne obiady. Pierwotnie przeznaczona dla biedniejszej części wielkopolskiego społeczeństwa. Dzisiaj rarytas kulinarny i sposób na zachowanie rodzimej tradycji." - regionwielkopolska.pl
Może mój przepis, nie odwzorowuje 1:1 tradycyjnej potrawy, ale jest w nim wszystko to, co być powinno ;)
Co potrzebujemy:
ziemniaki
kostka twarogu chudego
pół cebuli
szczypiorek (dużo ;] )
2-3 łyżki śmietany 18% (u mnie jogurt naturalny)
sól, pieprz
opcjonalnie: masło
1. Twaróg rozduszamy widelcem, dodajemy śmietanę/jogurt, stopniowo do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Dodajemy posiekaną cebulę i szczypiorek, a następnie doprawiamy do smaku.
2. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i kawałkiem masła.
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2015/05/wielkopolskie-pyry-z-gzikiem.html