Wykonanie
"To na pewno najbardziej znana z poznańskich potraw. Prosta i smaczna, podawana głównie na piątkowe bezmięsne obiady. Pierwotnie przeznaczona dla biedniejszej części wielkopolskiego społeczeństwa. Dzisiaj rarytas kulinarny i sposób na zachowanie rodzimej tradycji." - regionwielkopolska.plMoże mój przepis, nie odwzorowuje 1:1 tradycyjnej potrawy, ale jest w nim wszystko to, co być powinno ;)
Co potrzebujemy:
ziemniakikostka
twarogu chudegopół
cebuliszczypiorek (dużo ;] )2-3 łyżki
śmietany 18% (u mnie
jogurt naturalny)
sól,
pieprzopcjonalnie:
masło1.
Twaróg rozduszamy widelcem, dodajemy śmietanę/jogurt, stopniowo do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Dodajemy posiekaną
cebulę i
szczypiorek, a następnie doprawiamy do smaku.2. Podajemy z
ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i kawałkiem
masła.