Wykonanie
Dziś zestaw obiadowy,
jajka klepane,
ziemniaki ,
sałata lodowa, pysznie ekspresowo i kolorowo .Polecam

Składniki :-8 jaj-250 ml
wody-1 czubata łyżka
mąki pszennej-
sól-
pieprz-10 dkg
smalcu (lub
margaryny )-
szczypiorek --
ziemniaki-
sałata lodowa-
pomidory-
szczypiorek-
sól-
pieprz-
cukier-
olej-
ocet lub
sok z cytrynyPrzygotowanie:Do naczynia wbić 8
jajek ,wlać
wodę,wsypać
mąkę i całość rozklepać( można połączyć mikserem )Następnie rozklepane
jajka ,wlewamy na rozgrzany tłuszcz (
smalec lub
margaryna) solimy
pieprzymy do smaku .Gdy
jajka zaczną się ścinać dodać
szczypiorku i wymieszać , zdjąć z ognia .
Ziemniaki obrać ,osolić , ugotować i ugnieść polać sosem
koperkowym .Jajecznicę można podać z piure ziemniaczanym i
sałatą lodowąSałata :--
Sałatę dokładnie ,opłukaćosuszyć ,porwać na niewielkie kawałki, dodać pokrojone
pomidory(
pomidory kroimy według uznania )
szczypiorek .Doprawiamy
solą ,
pieprzem,
cukrem skrapiamy
oliwą,dodajemy
ocet lub
sok z cytryny ( według uznania ) i mieszamySos
koperkowy do
ziemniaków :-1/2 litra
wody-
kostka rosołowa lub 1 łyżeczka
vegety- ( jesli ktoś ma rosół to zrobić sos, na rosole 1/2 litra )-0,5 łyżeczki
soli-
pieprz-1 łyżka
cukru-3 łyżki
soku z cytryny( lub 1 łyżkę
octu 10% )-125 ml
śmietany kremówki 30%-2 czubate łyżki
maki-1 łyżka
masła-2 łyżki
kopru drobno posiekanegoDo garnka wlać
wodę,wrzucić
kostkę rosołową lub wsypać
vegete ,
cukier sól,
koperWlać
sok z cytryny lub
ocet (zagotować) gdy się zagotuje,zaciągnąć 2 łyżkami ( czubate)
mąki rozklepanej w 1 szklance zimnej
wody i ponownie zagotowaćZdjąć z ognia włożyć łyżkę
masła i wlać
śmietanęKonsystencja sosu powinna być gęstaDoprawić według uznania (jeśli smak sosu będzie mało wyrazisty )Smacznego!!!