ßßß
Składniki :-8 jaj-250 ml wody-1 czubata łyżka mąki pszennej-sól-pieprz-10 dkg smalcu (lub margaryny )-szczypiorek --ziemniaki-sałata lodowa-pomidory-szczypiorek-sól-pieprz-cukier-olej-ocet lub sok z cytrynyPrzygotowanie:Do naczynia wbić 8 jajek ,wlać wodę,wsypać mąkę i całość rozklepać( można połączyć mikserem )Następnie rozklepane jajka ,wlewamy na rozgrzany tłuszcz (smalec lub margaryna) solimy pieprzymy do smaku .Gdy jajka zaczną się ścinać dodać szczypiorku i wymieszać , zdjąć z ognia .Ziemniaki obrać ,osolić , ugotować i ugnieść polać sosem koperkowym .Jajecznicę można podać z piure ziemniaczanym i sałatą lodowąSałata :-- Sałatę dokładnie ,opłukaćosuszyć ,porwać na niewielkie kawałki, dodać pokrojone pomidory(pomidory kroimy według uznania ) szczypiorek .Doprawiamy solą ,pieprzem, cukrem skrapiamy oliwą,dodajemy ocet lub sok z cytryny ( według uznania ) i mieszamySos koperkowy do ziemniaków :-1/2 litra wody- kostka rosołowa lub 1 łyżeczka vegety- ( jesli ktoś ma rosół to zrobić sos, na rosole 1/2 litra )-0,5 łyżeczki soli- pieprz-1 łyżka cukru-3 łyżki soku z cytryny( lub 1 łyżkę octu 10% )-125 ml śmietany kremówki 30%-2 czubate łyżki maki-1 łyżka masła-2 łyżki kopru drobno posiekanegoDo garnka wlać wodę,wrzucić kostkę rosołową lub wsypać vegete ,cukier sól,koperWlać sok z cytryny lub ocet (zagotować) gdy się zagotuje,zaciągnąć 2 łyżkami ( czubate) mąki rozklepanej w 1 szklance zimnej wody i ponownie zagotowaćZdjąć z ognia włożyć łyżkę masła i wlać śmietanęKonsystencja sosu powinna być gęstaDoprawić według uznania (jeśli smak sosu będzie mało wyrazisty )Smacznego!!!