Sos koperkowy to znakomity dodatek do dań z kurczaka pulpetów ryb i jaj .Bardzo smaczny ,przepis łatwy i szybki do wykonania . PolecamSkładniki :1/2 l wodykostka rosołowa lub1 łyżeczka vegety0,5 łyżeczki solipieprz1 łyżka cukru3 łyżki soku z cytryny( lub 1 łyżkę octu 10% )125 ml śmietany kremówki 30%2 czubate łyżki maki1 łyżka masła2 łyżki kopru drobno posiekanegoPrzygotowanie :Do garnka wlać wodę,wrzucić kostkę rosołową lub wsypać vegete ,cukier ,sól,koperWlać sok z cytryny lub ocet (zagotować) gdy się zagotuje,zaciągnąć 2 łyżkami ( czubate) mąki rozklepanej w 1 szklance zimnej wody i ponownie zagotowaćZdjąć z ognia włożyć łyżkę masła i wlać śmietanęKonsystencja sosu powinna być gęstaDoprawić według uznania (jeśli smak sosu będzie mało wyrazisty )