Wykonanie
Jakiś czas temu miałam przyjemność wygrać konkurs na profilu fb sklepu z
dziczyzną DZIKI TROP. Jeśli ktoś ma ochotę na
dziczyznę, to śmiało może tam kierować swoje kroki, sprawdzone źródło. Mogłam wybrać dowolny kawałek
mięsa i mój wybór padł na comber z jelenia . Zgodnie z obietnicą przygotowałam z wygranej porcji
dziczyzny danie. Przyznam, że nigdy wcześniej nie
jadłam ani nie przyrządzałam jelenia, tym większym było dla mnie to wyzwaniem. Żeby było ciekawie, podałam go na
kapuście włoskiej z
marchewką,
selerem i
boczkiem w
śmietanie, a całość polałam sosem
czekoladowym . Tak, nie pomyliłam się, cze-ko-la-do-wym . Nie to, że wszystko sama wymyśliłam, inspirowałam się przepisem na
sarninę mistrza Gordona Ramsaya. Ciekawi jesteście jak mi to wyszło? To proszę bardzo - wyszło tak dobrze, że aż się z
Wami podzielę przepisem.

COMBER z JELENIA W
CZEKOLADOWYM SOSIENajbardziej pracochłonny jest sos .
Dziczyzna to
mięso wyjątkowo chude i delikatne, uważam że pasują do niego wyraziste sosy. Tradycyjne składniki
sosów do
dziczyzny to
czerwone wino i
bulion, naturalnie mi się z nimi kojarzy „dziki” smak. Nie zabraknie ich też w moim sosie, złamanym oryginalnie, bo
gorzką czekoladą . Pomysł może i szalony, ale jaaaaki pyszny!Składniki na sos:5
szalotek (grubo posiekanych)

4 ząbki
czosnku rozgniecione w łupinie25g
masła500g
czerwonego wina6 szklanek
bulionu (najlepiej cielęcego, ale ja użyłam drobiowego i też wyszło)½ łyżeczki
tymianku1
liść laurowyłyżeczka
pieprzu ziarnistegołyżka
octu winnego50g prawdziwej
gorzkiej czekoladyPrzygotować
bulion. W dużym rondelku z grubym dnem rozgrzać 25g
masła, obsmażyć w nim pokrojoną
szalotkę, rozmiażdżone ząbki
czosnku (w łupinkach) z
tymiankiem,
liściem laurowym oraz ziarenkami
pieprzu. Podsmażać przez moment, aż
cebulka zmięknie. Dodać łyżkę
octu winnego, a następnie wlać
wino i gotować, aż pozostanie około ½ szklanki płynu o konsystencji
syropu. Dodać
bulion i dalej gotować. Gdy zostanie około ½ litra płynu, przecedzić go przez gęste sitko i ponownie przelać do rondelka. Dodać pokrojoną
czekoladę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia na małym ogniu, nie dopuścić do zagotowania sosu. Doprawić do smaku (można
solą, można
pieprzem, można dodać więcej
czekolady – warto skosztować, zamknąć oczy i kierować się smakiem).Jako dodatek do delikatnego i chudego
mięska proponuję domowe „ warzywa na patelni” z
boczkiem w
śmietance.
Banalne do wykonania, ale w smaku wręcz obłędne. To kolejny dowód na to, że nie trzeba się „narobić”, żeby smacznie zjeść.

Składniki na warzywa z
boczkiem w
śmietanie:500g
marchwi500g
selera korzeniowego250g
wędzonego boczku (u mnie gotowy już pokrojony z Lidla)25g
masła½ małej
kapusty włoskiej200ml tłustej
śmietanki 36%Marchew i
seler pokroić w równą kostkę, podsmażyć razem z
boczkiem w dużym rondlu na złotobrązowy kolor. Połowę warzyw z
boczkiem odsypać do naczynia żaroodpornego i odstawić.
Kapustę włoską posiekać na cieniutkie paseczki o długości ok. 5cm i dodać do rondelka. Wymieszać i dusić jeszcze jakieś 4-5 minut. Dodać
śmietanę i szybko zagotować,
śmietanka powinna odparować, a masa zgęstnieć. Doprawić do smaku (wedle uznania) i odstawić.No i najważniejszy element dania –
mięsko . Przyrządzimy go w bardzo prosty i szybki sposób.

Składniki na 4 porcje:600g combra jelenia
oliwa z oliweksól morskaświeżo mielony
czarny pieprzodrobina
masłaComber umyć i pokroić w równe plastry o wadze około 150g. Oprószyć
solą morską i
czarnym pieprzem, obsmażyć na rozgrzanej
oliwie z oliwek po 3 minuty z każdej strony. Wyciągnąć z patelni, zawinąć w papier do pieczenia posmarowany cieniutko
masłem i włożyć na 4-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 º C. Wyjąć i odstawić, żeby
mięso odpoczęło.Jak podawać?Podgrzać
kapustę ze
śmietaną, przyrządzone wcześniej warzywa z
boczkiem oraz sos
czekoladowy (uważając żeby się nie zagotował). Na talerzach położyć po jednej porcji
kapusty ze
śmietaną, na wierzchu pokrojone na trzy cienkie plastry
steki z combra jelenia, a wokoło pozostałe warzywa. Całość polać sosem i podawać. No i całość wygląda tak:

A smakuje... jeszcze lepiej niż wygląda! Gorąco polecam!SMACZNEGO!