Wykonanie
Dzisiejsza
słoneczna pogoda zainspirowała mnie śródziemnomorskim zapachem i smakiem. W okresie wakacyjnym przygotowywałem grecką musakę . A dzisiejsze promienie
słoneczne zachęciły mnie do zaserwowania dania, które chodź na chwilę pozwoli powrócić do gorących i beztroskich wakacji.



Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 26 , 00 złSKŁADNIKI:2
bakłażany100 g startej
mozzarelli30 g tartego
parmezanuSKŁADNIKI na farsz:500 g
mielonego mięsa wieprzowego (
łopatka)1 puszka
pomidorów bez skórki3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1
cebula czerwonawłoszczyzna ( 1
marchewka, 1
pietruszka, 1/2 średniego
selera, 1/2
pora)1 łyżeczka
suszonego oregano2 łyżeczki
słodkiej papryka czerwonej w proszku1/2 łyżeczki
cynamonunatka pietruszki1 ząbek
czosnkuszczypta peperoncino lub
chillisól,
pieprz


PRZYGOTOWANIE farszu do
bakłażana:
Włoszczyznę (
marchewka,
pietruszka,
seler) kroimy w kostkę i blanszujemy. Powinny być aldente, niech zachowają swoją chrupkość. Warzywa odcedzamy i odstawiamy na bok.Na rozgrzanej
oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę i
pora. Następnie dodajemy
mięso mielone, które obsmażamy. Dodajemy wcześniej przygotowaną
włoszczyznę,
pomidory z puszki i
koncentrat pomidorowy.
Mięso dusimy pod przykryciem przez ok 15 min na małym ogniu. Co jakiś czas mieszając.*W
między czasie zabieramy się za przygotowanie
bakłażana. Myjemy go i osuszamy. Przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne. Przyprawiamy
bakłażana solą, przez co pozbawimy go goryczki.Powracamy do naszego farszu. Doprawiamy go
cynamonem,
oregano, peperoncino,
słodką papryką w proszku,
solą i
pieprze.
Mięso z
przyprawami smażymy, mieszając aż zredukujemy
wodę, a farsz zgęstnieje. Na koniec doprawiamy farsz posiekaną
natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku. Chwilę podsmażamy i odstawiamy.Przystępujemy do faszerowania
bakłażana. Farsz obficie nakładamy do naszych łódeczek
bakłażanowych. Posypujemy startym
parmezanem i
mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok 30 min. Przed podaniem dekorujemy świeżo posiekaną
natką pietruszki . Smacznego :)