Wykonanie
Za oknem mrozi, a nam brakuje energii.
Pora uzupełnić niedobory witamin, wzmocnić ciało i umysł. Dlatego dziś
pora na
sałatkę. Lekką i treściwa, ale nie
banalną. Czekam na Wasze opinie i komentarze.Pozdrawiam :)




Czas przygotowania: 30 minPorcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 12 , 00 złSKŁADNIKI na
sałatkę:200 g polędwiczek z
kurczaka150 g
bakłażana100 g
cukinii1/2
papryki czerwonej1/2
papryki żółtej1/2
papryki zielonej1
sałata rzymska100 g
sera typu greckiegoświeża
natka pietruszkisuszona
bazyliapapryka czerwona w proszku
sól,
pieprzSKŁADNIKI i przygotowanie sosu vinaigrette:6 łyżek
oliwy z oliwek1 łyżka
soku z cytrynaszczypta
soli,
pieprzu i
cukru1 łyżeczka
musztardy dijon*możemy dodać suszone
zioła (
bazylia,
tymianek,
koper włoski)Wszystkie składni łączymy se sobą w miseczce za pomocą rózgi do ubijania na gładki sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę do
kurczaka.
Polędwiczki drobiowe przekładamy do miski i zalewamy 3 łyżkami
oliwy. Dodajemy
sól,
pieprz,
paprykę w proszku i suszoną
bazylię. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1-2 godz.
Bakłażana i
cukinię kroimy w plastry. Przekładamy do miski i doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką w proszku i
bazylią suszoną. Smażymy na
oliwie. Usmażone układamy na rączniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie zabieramy się za usmażenie wcześniej zamarynowanych polędwiczek z
kurczaka.Przystępujemy do złożenia naszej sałatki. Na talerzu układamy porwane liście
sałaty rzymskiej, a na niej pokrojoną
paprykę,
bakłażana,
cukinię,
ser gracki i usmażone
polędwiczki z
kurczaka. Wszystko polewamy sosem vinaigrette i posypujemy posiekaną
natką pietruszki. Smacznego :)