ßßß

0,5 średniego kalafiora3 - 4 średnie ugotowane ziemniaki2 pomidory1 średnia fioletowa cebula3 jaja ugotowane na twardo4 średnie ogórki kiszone (mogą być również małosolne)pęczek koperku2 kopiaste łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku (opcjonalnie)sól, pieprzKalafiora podzielić na różyczki, gotować w osolonej wodzie przez około 6 minut, odcedzić, wystudzić.Ogórki i ziemniaki pokroić w kosteczkę.Jaja, koperek, cebulę posiekać.Pomidory pokroić na mniejsze cząstki (poza sezonem najlepiej sparzyć i zdjąć skórkę).
Majonez wymieszać z jogurtem lub śmietaną, dodać zmiażdżony czosnek (jeśli ktoś lubi).Warzywa i jaja wymieszać ze sobą, dodać sos majonezowy, sól, pieprz, wymieszać ponownie, wstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.