Wykonanie
Po prostu sycąca zupa z użyciem
młodych jarzynek, dodatkowo wzbogacona klopsikami i
kaszą manną.



klopsiki:400 gramów
mięsa mielonego (może być wieprzowe, drobiowe lub mieszane)1
jajo2 ząbki
czosnku3 łyżki
bułki tartejokoło 1/3 szklanki
mąki pszennej do obtaczania
czerwona papryka,
pieprz,
sól do smakudodatkowo:2 litry
bulionu drobiowego4
młode marchewki3
pietruszki2
młode poryewentualnie
seler jeśli ktoś lubi5 średnich
ziemniaków3 kopiaste łyżki
kaszy manny + 1/2 szklanki zimnej
wodyliść laurowy2 - 3 kuleczki
ziela angielskiegosól,
pieprz do smakuulubiona posiekana
zieleninaMięso łączymy z
jajem,
przyprawami, zmiażdżonym
czosnkiem,
bułką tartą, formujemy małe kuleczki (troszkę większe niż
orzech włoski), obtaczamy w
mące, wrzucamy do gorącego
bulionu z dodatkiem
liścia laurowego i ziela, gotujemy około 10 minut.



Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kosteczkę
marchewki,
pietruszki,
ziemniaki i
selera oraz pokrojone w talarki
pory.Całość gotujemy do miękkości warzyw, najlepiej pod przykryciem na niewielkim ogniu (pod koniec możemy uzupełnić ilośc
bulionu jeśli nam się mocno wygotował).

Pod koniec
kaszę rozprowadzamy w zimnej wodzie, wlewamy do zupy, zagotowujemy przez około 3 - 4 minuty, doprawiamy. Na talerzach posypujemy posiekaną
zieleniną.Smacznego :)