Wykonanie
Choruję... Znowu... Ciężko mi się zebrać z przepisami, u mnie w tym roku mało świątecznie na blogu niestety, ale znajdziecie kilkanaście propozycji na pewno tutaj. Zupa gulaszowa na rozgrzanie z dodatkiem
cynamonu i tym razem bez
ziemniaków, a z pysznymi kluseczkami. Na te deszcze idealna.
Składniki :* 300g
mięsa z udźca wołowego albo
szynki wieprzowej*
czerwona papryka*
marchewka,
seler,
pietruszka*
cebula* ząbek
czosnku* łyżka
masła klarowanego*
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy, pół łyżeczki mielonego
cynamonu, ostra
czerwona papryka*
jajko* 2 szklanki
mąki pszennej* szczypta
soli*
wodaPrzygotowanie :Na
maśle zeszklić
cebulę i
czosnek oraz
paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać
mięso w dowolnie pokrojone kawałki - tak jak lubimy. Całość przełożyć do garnka, dodać
włoszczyznę oraz
wodę. Zagotować. przyprawić i dusić do miękkości
mięsa.
Mąkę wymieszać z
jajkiem oraz dodając
wodę przygotować ciasto na kluski. Zagotować osoloną
wodę, dodawać małymi porcjami kluseczki. Całość zagotować. Przecedzić. Można kluseczki ugotować w zupie, ale u mnie zawsze robię ich więcej i później odsmażamy je z
jajkiem. Zupę podawać bardzo ciepłą.