ßßß


3 większe pory (tylko białe części)4 średnie ziemniakiokoło 1.3 litra bulionu warzywnego lub drobiowego3 łyżki masła100 gramów serkaokoło 150 gramów wędzonej szynki (u mnie filet wędzony z indyka)liść laurowy3 ziarenka ziela angielskiegomielony czarny lub biały pieprzszczypta lub dwie suszonego tymianku (opcjonalnie)sólgrzanki czosnkowe:5 kromek chleba tostowego2 - 3 łyżki oleju lub masła (wolę olej w tym przypadku)2 ząbki czosnkuewentualnie ulubione suszone zioła (np. prowansalskie)ewentualnie groszek ptysiowyPory dokładnie umyć, pokroić na talarki, zeszklić na maśle, ale nie przysmażać, odłożyć do miseczki.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Pory i ziemniaki przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem, dodać liścia laurowego i ziele angielskie, lekko posolić i dodać pieprz, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 - 20 minut, do miękkości ziemniaków.Serek topiony pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do zupy, podgrzewać do rozpuszczenia serka, dodać tymianek (opcjonalnie), doprawić.Szynkę pokroić w paseczki lub w drobną kostkę, wrzucić do zupy, można ją również podsmażyć wcześniej na patelni.Grzanki.Chleb pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć około 1 - 2 minut, następnie wrzucić kostkę chlebową, smażyć do zarumienienia grzanek, posypać ziołami (opcjonalnie), przełożyć do miseczki.UWAGA: Nie zostawiajmy grzanek na gorącej patelni, bo nam się przypieką.