Wykonanie
Zupka jest błyskawiczna, bardzo aromatyczna i sycąca. Zamiast
szynki możemy dodać do niej podsmażony
boczek. Zjedliśmy ją z czosnkowymi grzankami i było przepysznie.



3 większe
pory (tylko białe części)4 średnie
ziemniakiokoło 1.3 litra
bulionu warzywnego lub drobiowego3 łyżki
masła100 gramów
serkaokoło 150 gramów
wędzonej szynki (u mnie filet wędzony z
indyka)
liść laurowy3 ziarenka
ziela angielskiegomielony czarny lub
biały pieprzszczypta lub dwie suszonego
tymianku (opcjonalnie)
sólgrzanki
czosnkowe:5 kromek
chleba tostowego2 - 3 łyżki
oleju lub
masła (wolę
olej w tym przypadku)2 ząbki
czosnkuewentualnie ulubione suszone
zioła (np. prowansalskie)ewentualnie
groszek ptysiowy
Pory dokładnie umyć, pokroić na talarki, zeszklić na
maśle, ale nie przysmażać, odłożyć do miseczki.

Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w kosteczkę
ziemniaki.
Pory i
ziemniaki przełożyć do garnka, zalać gorącym
bulionem, dodać
liścia laurowego i
ziele angielskie, lekko posolić i dodać
pieprz, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 - 20 minut, do miękkości
ziemniaków.
Serek topiony pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do zupy, podgrzewać do rozpuszczenia
serka, dodać
tymianek (opcjonalnie), doprawić.
Szynkę pokroić w paseczki lub w drobną kostkę, wrzucić do zupy, można ją również podsmażyć wcześniej na patelni.Grzanki.
Chleb pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić przeciśnięty przez praskę
czosnek, smażyć około 1 - 2 minut, następnie wrzucić kostkę
chlebową, smażyć do zarumienienia grzanek, posypać
ziołami (opcjonalnie), przełożyć do miseczki.UWAGA: Nie zostawiajmy grzanek na gorącej patelni, bo nam się przypieką.