Warzywne kremowe zupy to coś co uwielbiam. Robi się szybko, łatwo i smakują świetnie. Synkowi przemycam w nich każde warzywne witaminy, nie wydłubuje marchewek ani zieleniny bo wszystko jest zmiksowane. A ciekawa wkładka lub np. jogurtowy kleks dodatkowo wzmaga apetyt:)Ja wykorzystałam tutaj łososia wędzonego ale można też użyć upieczony filet świeżego. Zupa będzie jeszcze bardziej sycąca.składniki:1 duży por4 średnie ziemniakiok. 1 l bulionu warzywnego2 ząbki czosnkuolej lub oliwa z oliwekpęczek koperku1 liść laurowy4 ziarenka ziela angielskiegosólświeżo zmielony pieprzdodatkowo:100 g wędzonego łososiaW garnku z grubym dnem na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone pory. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Mieszamy by nie przywarły. Po ok. 5 min. dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewamy bulionem, dodajemy liść i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. Pod koniec dodajemy pokrojony koperek zostawiając gałązki do dekoracji każdego talerza.Po upływie tego czasu zupę miksujemy na krem i na koniec łączymy z mlekiem dla uzyskania bardziej płynnej konsystencji. Podajemy z plasterkami wędzonego łososia i świeżym koperkiem.Smacznego:)