ßßß Cookit - przepis na Dyniowa zupa-krem

Dyniowa zupa-krem

nazwa

Wykonanie

Sezon dyniowy już się zaczął, więc u nas inauguracja - na pierwszy ogień zupa dyniowa.
W zeszłym roku przerobilam dynię na wszelkie sposoby (zapraszam do zakładki DYNIA i dynia na słodko)
ale zabrakło naszej ulubionej zupy!
Zwieńczona kapką oleju z pestek dyni - wyśmienita!
Zdrowa, wzmacnia organizm i przygotowuje nas na jesień...ach dawno o niej nie pisałam ale zbliża się nieuchronnie...no ale w kolorze dyni jesień można przeżyć! :)
600 g dyni
ok. 1.5 l bulionu warzywnego
1/4 łyżeczki kurkumy
4 małe marchewki
kawałek pora (8 cm)
1 duży liść selera z łodygą
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 ziarenko ziela angielskiego
1/2 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
do przybrania: 2 łyżki posiekanego kopereku
i olej z pestek dyni (u mnie Biolevita)
Zapiekamy dynię w piecyku, skrapiamy ją oliwą i pieczemy w 200 stopniach 20 minut.
Zmięknie i łatwiej ją pokroić i przyspieszyć gotowanie zupy, poza tym daje więcej fajnego smaku.
Gotujemy w bulionie marchewki, dodajemy pozostałe warzywa i czosnek.
Gotujemy ok. 20 minut aż marchew zmięknie.
Kiedy dynia zmięknie trochę, obieramy ze skóry (to zadanie karkołomne bo jest gorąca, ja wbijam w nią widelec i odkrawam co trzeba) można oczywiście wcześniej ją przygotować.
Dodajemy kawałki dyni do zupy, gałkę muszkatołową, ocet i pieprz i gotujemy chwilę (5 minut).
Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i miksujemy zupę do gładkiej konsystencji.
Jeszcze na chwilę na ogień, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy koperek i gotowe.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/08/dyniowa-zupa-krem.html