ßßß
Składniki:zupa:1 duży seler1 por1 jabłko1,5 litra bulionu warzywnego3 łyżki oleju2 liście laurowe2 ziarna ziela angielskiego1 łyżeczka majerankusól, pieprzgałka muszkatołowagroszek ptysiowy: przepis w tym pościeW dużym garnku rozgrzewamy olej, na którym smażymy pokrojony w talarki por. Przykrywamy pokrywką i dusimy do czasu, aż zmięknie. Seler i jabłko obieramy i kroimy w drobne kawałki, dzięki czemu szybciej się ugotują. Wrzucamy je do garnka z porem i mieszamy całość. Zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie składniki powinny być miękkie. Zanim zmiksujemy całość na krem usuwamy ziele i liść laurowy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z groszkiem ptysiowym. Smacznego!