Wykonanie
Seler najczęściej używany jest do gotowania rosołu, czy
wywaru warzywnego. Skoro jest w
włoszczyźnie, to trzeba jej użyć ;) Oddaje swój smak, a
potem ginie w śmietniku, przy dobrych wiatrach w
sałatce warzywnej. Ja lubię smak
selera, dlatego też robię z niego zupę krem, dodając do niego inne składniki, żeby nie było nudno. Na blogu jest już jeden przepis na zupę z tego pysznego warzywa, zajrzyjcie tutaj.

Składniki:zupa:1 duży
seler1
por1
jabłko1,5 litra
bulionu warzywnego3 łyżki
oleju2
liście laurowe2 ziarna
ziela angielskiego1 łyżeczka
majerankusól,
pieprzgałka muszkatołowagroszek ptysiowy: przepis w tym
pościeW dużym garnku rozgrzewamy
olej, na którym smażymy pokrojony w talarki
por. Przykrywamy pokrywką i dusimy do czasu, aż zmięknie.
Seler i
jabłko obieramy i kroimy w drobne kawałki, dzięki
czemu szybciej się ugotują. Wrzucamy je do garnka z
porem i mieszamy całość. Zalewamy
bulionem, wrzucamy
ziele angielskie oraz
liście laurowe i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie składniki powinny być miękkie. Zanim zmiksujemy całość na krem usuwamy ziele i
liść laurowy. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Podajemy z
groszkiem ptysiowym. Smacznego!