ßßß


250 gramów makaronu nitki2 jaja1 strąk czerwonej papryki150 gramów boczku parzonego (jest mniej słony)1,5 garści sera żółtego startego na dużych oczkach1 średnia cebula2 łyżki bułki tartejsólświeżo zmielony czarny pieprzsiekana zielenina (może być natka pietruszki, ulubione zioła)około 1/3 szklanki tartej bułki do panierowaniaMakaron ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, schłodzić, przełożyć do sporej miski.Paprykę pokroić w kosteczkę, cebulę posiekać,Boczek pokroić w paseczki, usmażyć na chrupko na patelni, przełożyć do miski z makaronem. Na tłuszczu wytopionym z boczku krótko zblanszować paprykę wraz z cebulą, jeśli mieliśmy chudziutki kawałek, możemy odrobinę podlać olejem rzepakowym. Warzywa osączyć z tłuszczu, dodać do miski z makaronem.
Kiedy wszystko wystygnie, wbić dwa jaja, wrzucić starty ser, dodać sól i pieprz, tartą bułkę, dobrze wymieszać masę. Ostatecznie ma być lekko klejąca.Z masy makaronowej odrywać niewielkie kawałki, zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej.
Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoto z obu stron (na niewielkim ogniu pod przykryciem).Podawać z ulubionymi dodatkami, smacznego ! :)