ßßß Cookit - przepis na kotlety z makaronu

kotlety z makaronu

nazwa

Wykonanie

Te kotlety są rewelacyjne, wiecie dlaczego? Bo możemy do nich dodać co tylko chcemy i czym akurat dysponujemy. Mogą to być pieczarki, ulubiona szynka, kiełbasa lub kawałki kurczaka lub innego mięsa, w wersji wege wykorzystać możemy ulubione warzywa, dlatego uważam, że to pyszne i bardzo ekonomiczne jedzonko :) Z podanych proporcji wyszło mi 9 kotletów. Możemy je podać z ulubionym sosem i surówką lub po prostu z ketchupem, na szybko.
250 gramów makaronu nitki
2 jaja
1 strąk czerwonej papryki
150 gramów boczku parzonego (jest mniej słony)
1,5 garści sera żółtego startego na dużych oczkach
1 średnia cebula
2 łyżki bułki tartej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
siekana zielenina (może być natka pietruszki, ulubione zioła)
około 1/3 szklanki tartej bułki do panierowania
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, schłodzić, przełożyć do sporej miski.
Paprykę pokroić w kosteczkę, cebulę posiekać,
Boczek pokroić w paseczki, usmażyć na chrupko na patelni, przełożyć do miski z makaronem. Na tłuszczu wytopionym z boczku krótko zblanszować paprykę wraz z cebulą, jeśli mieliśmy chudziutki kawałek, możemy odrobinę podlać olejem rzepakowym. Warzywa osączyć z tłuszczu, dodać do miski z makaronem.
Kiedy wszystko wystygnie, wbić dwa jaja, wrzucić starty ser, dodać sól i pieprz, tartą bułkę, dobrze wymieszać masę. Ostatecznie ma być lekko klejąca.
Z masy makaronowej odrywać niewielkie kawałki, zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej.
Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoto z obu stron (na niewielkim ogniu pod przykryciem).
Podawać z ulubionymi dodatkami, smacznego ! :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/03/kotlety-z-makaronu.html