Wykonanie
Te kotlety są rewelacyjne, wiecie dlaczego? Bo możemy do nich dodać co tylko chcemy i czym akurat dysponujemy. Mogą to być
pieczarki, ulubiona
szynka,
kiełbasa lub kawałki
kurczaka lub innego
mięsa, w wersji wege wykorzystać możemy ulubione warzywa, dlatego uważam, że to pyszne i bardzo ekonomiczne jedzonko :) Z podanych proporcji wyszło mi 9 kotletów. Możemy je podać z ulubionym sosem i surówką lub po prostu z
ketchupem, na szybko.
250 gramów
makaronu nitki2
jaja1 strąk
czerwonej papryki150 gramów
boczku parzonego (jest mniej słony)1,5 garści
sera żółtego startego na dużych oczkach1 średnia
cebula2 łyżki
bułki tartejsólświeżo zmielony
czarny pieprzsiekana
zielenina (może być
natka pietruszki, ulubione
zioła)około 1/3 szklanki
tartej bułki do panierowania
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przelać zimną
wodą, osączyć, schłodzić, przełożyć do sporej miski.
Paprykę pokroić w kosteczkę,
cebulę posiekać,
Boczek pokroić w paseczki, usmażyć na chrupko na patelni, przełożyć do miski z
makaronem. Na tłuszczu wytopionym z
boczku krótko zblanszować
paprykę wraz z
cebulą, jeśli mieliśmy chudziutki kawałek, możemy odrobinę podlać
olejem rzepakowym. Warzywa osączyć z tłuszczu, dodać do miski z
makaronem.
Kiedy wszystko wystygnie, wbić dwa
jaja, wrzucić
starty ser, dodać
sól i
pieprz,
tartą bułkę, dobrze wymieszać masę. Ostatecznie ma być lekko klejąca.Z masy makaronowej odrywać niewielkie kawałki, zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w
bułce tartej.
Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoto z obu stron (na niewielkim ogniu pod przykryciem).Podawać z ulubionymi dodatkami, smacznego ! :)