Wykonanie
Kotlety z
sera wymyśliłem dawno, dawno temu.Są bardzo proste, szybkie w wykonaniu, smakują każdemu, bo paleta dodatków jest praktycznie nieograniczona. dobrze komponują się z
ziemniakami z
wody lub gotowanymi na parze i
sałatką szwedzką .Był to pomysł z
serii "przegląd lodówki". Ograniczony czas i niewiele dostępnych składników.Do przygotowania kotletów dla 4 osób potrzebne będą:
ser żółty 400-500g
jajo 1 szt.
bułka tarta 4-5 łyżek
pieprz czarnynatka pietruszkiolej do smażenia
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj
jajko,
przyprawy oraz
bułkę tartą. Masa powinna być konsystencją zbliżona do
mięsa na kotlety mielone. masę podziel na 4 części, uformuj kulki, a następnie rozpłaszcz na placki ok 1 cm grubości. układaj kotlety na patelni z rozgrzanym
olejem. Smaż z każdej strony na średnim ogniu do zrumienienia. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.Oczywiście jest to wersja bazowa. Można ją bowiem dowolnie modyfikować, dodając
przyprawy, np.
kminek,
paprykę w proszku lub świeżą pokrojoną w drobną kostkę,
bazylię czy inne ulubione
zioła,
suszone pomidory z zalewy itd.Dobrym dodatkiem do kotletów będzie też zimny sos, np. tzatziki.