Wykonanie
            Kotlety z 
sera wymyśliłem dawno, dawno temu.Są bardzo proste, szybkie w wykonaniu, smakują każdemu, bo paleta dodatków jest praktycznie nieograniczona. dobrze komponują się z 
ziemniakami z 
wody lub gotowanymi na parze i 
sałatką szwedzką .Był to pomysł z 
serii "przegląd lodówki". Ograniczony czas i niewiele dostępnych składników.Do przygotowania kotletów dla 4 osób potrzebne będą:
ser żółty 400-500g
jajo 1 szt.
bułka tarta 4-5 łyżek
pieprz czarnynatka pietruszkiolej do smażenia
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj 
jajko, 
przyprawy oraz 
bułkę tartą. Masa powinna być konsystencją zbliżona do 
mięsa na kotlety mielone. masę podziel na 4 części, uformuj kulki, a następnie rozpłaszcz na placki ok 1 cm grubości. układaj kotlety na patelni z rozgrzanym 
olejem. Smaż z każdej strony na średnim ogniu do zrumienienia. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.Oczywiście jest to wersja bazowa. Można ją bowiem dowolnie modyfikować, dodając 
przyprawy, np. 
kminek, 
paprykę w proszku lub świeżą pokrojoną w drobną kostkę, 
bazylię czy inne ulubione 
zioła, 
suszone pomidory z zalewy itd.Dobrym dodatkiem do kotletów będzie też zimny sos, np. tzatziki.

