ßßß



1 kg tłustej łopatki wieprzowej lub karczku550 gramów filetów drobiowych300 gramów wątróbki drobiowej300 gramów wędzonego boczku2 średnie marchewki1 średnia pietruszka1/3 dużego pora1 średnia cebula2 ząbki czosnku2 świeże kajzerki + mleko do ich namoczenia3 średnie jajado ugotowania łopatki:1/4 łyżeczki soli3 ziarenka ziela angielskiego1 liść laurowy4 ziarenka czarnego pieprzudo ugotowania kurczaka:1/3 łyżeczki przyprawy do kurczakado całości masy:1 i 1/3 łyżeczki soli0,5 łyżeczki słodkiej papryki1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu1 płaska łyżeczka majeranku3 szczypty gałki muszkatałowejWieprzowinę i kurczaka kroimy w większą kostkę, zalewamy wodą, dodajemy wyżej wymienione przyprawy i gotujemy osobno do miękkości. Na około 20 minut przed końcem gotowania łopatki wrzucamy do niej obrane marchewki i pietruszkę i gotujemy aż będą miękkie. Następnie odcedzamy, ale wywaru nie wylewamy.
Pora siekamy na plasterki, cebulę siekamy, czosnek miażdżymy w wyciskarce. Wszystko wrzucamy na patelnię z 2 łyżkami oleju i smażymy do zeszklenia, przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostudzenia.Wątróbkę myjemy dokładnie i zalewamy wrzątkiem na 5 minut, po tym czasie odcedzamy ją.Bułeczki namaczamy w mleku i odciskamy z nadmiaru płynu.Ugotowane i ostudzone mięso, wędzony boczek oraz odciśnięte kajzerki mielimy na najdrobniejszych oczkach.
Marchewkę i pietruszkę mielimy na średnich oczkach.
W dużej misce mieszamy mięso z kajzerkami, warzywa, wbijamy 3 jaja, wrzucamy pora z cebulą i czosnkiem, dodajemy przyprawy, porządnie wyrabiamy masę. Jeśli jest ona zbyt zwarta dolewamy około 3 - 4 łyżek wywaru z łopatki i dalej mieszamy.
Dwie keksówki o wymiarach 10x25 cm smarujemy olejem lub smalcem, wypełniamy masą, lekko dociskając wierzch.
Pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 70 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Uwaga: Pasztetu nie trzeba niczym z góry przykrywać, ma mieć ładnie zarumienioną powierzchnię.Studzimy do temperatury pokojowej, potem schładzamy parę - paręnaście godzin w lodówce i gotowe.