Wykonanie
Antenka napisała, że najlepszy i wszystko się zgadza ! To najpyszniejszy, najdelikatniejszy pasztet, z jakim miałam do czynienia. Pięknie się kroi, ale równie świetnie rozsmarowuje na
pieczywie, bardzo gorąco polecam ten przepis ! :)




1 kg tłustej
łopatki wieprzowej lub karczku550 gramów
filetów drobiowych300 gramów
wątróbki drobiowej300 gramów
wędzonego boczku2 średnie
marchewki1 średnia
pietruszka1/3 dużego
pora1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku2 świeże
kajzerki +
mleko do ich namoczenia3 średnie
jajado ugotowania
łopatki:1/4 łyżeczki
soli3 ziarenka
ziela angielskiego1
liść laurowy4 ziarenka
czarnego pieprzudo ugotowania
kurczaka:1/3 łyżeczki
przyprawy do kurczakado całości masy:1 i 1/3 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka zmielonego
czarnego pieprzu1 płaska łyżeczka
majeranku3 szczypty
gałki muszkatałowejWieprzowinę i
kurczaka kroimy w większą kostkę, zalewamy
wodą, dodajemy wyżej wymienione
przyprawy i gotujemy osobno do miękkości. Na około 20 minut przed końcem gotowania
łopatki wrzucamy do niej obrane
marchewki i
pietruszkę i gotujemy aż będą miękkie. Następnie odcedzamy, ale
wywaru nie wylewamy.
Pora siekamy na plasterki,
cebulę siekamy,
czosnek miażdżymy w wyciskarce. Wszystko wrzucamy na patelnię z 2 łyżkami
oleju i smażymy do zeszklenia, przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostudzenia.
Wątróbkę myjemy dokładnie i zalewamy wrzątkiem na 5 minut, po tym czasie odcedzamy ją.Bułeczki namaczamy w
mleku i odciskamy z nadmiaru płynu.Ugotowane i ostudzone
mięso,
wędzony boczek oraz odciśnięte
kajzerki mielimy na najdrobniejszych oczkach.
Marchewkę i
pietruszkę mielimy na średnich oczkach.

W dużej misce mieszamy
mięso z
kajzerkami, warzywa, wbijamy 3
jaja, wrzucamy
pora z
cebulą i
czosnkiem, dodajemy
przyprawy, porządnie wyrabiamy masę. Jeśli jest ona zbyt zwarta dolewamy około 3 - 4 łyżek
wywaru z
łopatki i dalej mieszamy.

Dwie keksówki o wymiarach 10x25 cm smarujemy
olejem lub
smalcem, wypełniamy masą, lekko dociskając wierzch.

Pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 70 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Uwaga: Pasztetu nie trzeba niczym z góry przykrywać, ma
mieć ładnie zarumienioną powierzchnię.Studzimy do temperatury pokojowej,
potem schładzamy parę - paręnaście godzin w lodówce i gotowe.
