Wykonanie
Miła odmiana od tradycyjnych. Delikatny
śmietankowy środek oraz towarzystwo
papryki sprawiają, że smakują niepowtarzalnie. Zainspirowałam się klopsikami z blogu R'n'G Kitchen i to był strzał w przysłowiową 10tkę :) Możemy je zrobić również jako pulpety i podać z sosem na przykład
pomidorowym, dokładnie takim jak TUTAJ lub TUTAJ .

około 0,5 kg
łopatki wieprzowej1 namoczona w
mleku, a
potem odciśnięta
kajzerka1
jajopęczek
szczypiorku lub 1 mała
cebula3 ząbki
czosnkuokoło 80 gramów
mozzarelli ( użyłam takiej w postaci małych kuleczek)około 1 strąka średniej wielkości
paprykisól,
pieprz,
ostra paprykabułka tarta do obtaczania kotletów
Łopatkę mielimy na średnich oczkach razem z
kajzerką, dodajemy
jajo,
przyprawy, przeciśnięty przez praskę
czosnek, mieszamy wszystko dokładnie na jednolitą masę.
Paprykę kroimy drobniutko,
szczypior siekamy, warzywa dodajemy do masy
mięsnej i mieszamy do połączenia składników.
Mozzarellę dokładnie odsączamy z zalewy. Z masy
mięsnej odrywamy niewielkie kawałki, lekko je rozpłaszczamy, układamy
ser, zalepiamy, tworząc kotleta.

Czynność wykonujemy do wykończenia
mięsa. Każdy kotlet następnie panierujemy w
bułce tartej i smażymy na
oleju na złoto z obu stron.

