Wykonanie
Mielone roladki obiadowe z piekarnika.
Mięso przygotowane jak na klasyczne kotlety mielone, napełnione dowolnym nadzieniem. Zamiast smażenia na tłuszczu godzinka w piekarniku. Wygodny sposób zwłaszcza gdy potrzebujemy przygotować większą ilość.

1 kg
łopatki wieprzowej1 średnia
cebula1
jajko1
bułka kajzerka1 łyżka
smalcumlekokucharek,
sól,
pieprz,
czosnek granulowany
bułka tartaDo Nadziewania:np.
żółty ser,
kiełbasa,
ogórek konserwowyKajzerkę namoczyć w
mleku, a gdy rozmoknie odcisnąć.
Cebulę pokroić, zeszklić na
smalcu.
Mięso zmielić razem z
cebulą i
kajzerką. Dodać
jajko, przyprawić. Masę dokładnie wymieszać. Z masy
mięsnej formować płaskie placki, kłaść na nich
ser i
kiełbasę pokrojoną w słupki, po czym formować ruloniki. Obtoczyć w
bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 1 godzinę.
