Wykonanie
Dzień dobry!Shakshuka jest to bardzo popularne śniadanie jedzone w Izraelu i północnej Afryce. Najpierw przygotowuje się sos robiony ze świeżych
pomidorów (w okresie jesieni/ zimy najlepiej z puszki), a następnie wbija się
jaja. Wariacji na jej temat jest mnóstwo i można zaszaleć w kuchni dodając
szpinak, warzywa czy różnego rodzaju
sery.To śniadanie na pewno postawi Was na nogi. W szczególności osoby, które są po ciężkiej nocy lub imprezie. ;)
A więc...Do dzieła!Składniki na 2/3 porcje:1
cebula3 ząbki
czosnku1
paprykapuszka
pomidorów3
jajakumin
papryka ostrasólpieprzszczypiorek świeżyPrzygotowanie:Podsmażamy
cebulę, dodajemy
czosnek i
paprykę (można również dodać
kiełbasę lub inne
mięso).Zalewamy puszką
pomidorów z puszki i dusimy około 10/15 minut.Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
chilli,
ostrą papryką, kuminem.Zagarniamy sos, żeby utworzyła się dziura i wbijamy
jajko i tak postępujemy z następnymi.Zostawiamy na chwilę, aby
jajka się ścięły. Już nie mieszamy nic na patelni.Posypujemy
bazylią lub
szczypiorkiem - w wersji bardziej kalorycznej można posypać
startym serem. Najlepiej smakuje ze świeżą
bułką lub
bagietką. Obłęd!Smacznego!Czekacie na więcej przepisów śniadaniowych? A może chcielibyście wybrać się z nami w podróż
śniadaniową dookoła świata?Czekamy na Wasze komentarze, co o naszym pomyśle myślicie.~M&M