ßßß
ciasto kakaowe:150 gramów cukru25 gramów ciemnego kakao115 gramów mąki tortowej40 gramów stopionego, schłodzonego masła6 jaj (żółtka i białka osobno)4 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaponcz do ciasta kakaowego:¾ - 1 szklanka mocnego osłodzonego espresso1 łyżka ciemnego rumukrem czekoladowy:250 gramów śmietanki kremówki 30%4 kopiaste łyżki cukru pudru1 kopiasta łyżka ciemnego kakao40 gramów startej na dużych oczkach czekolady1 płaska łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wodykrem kawowo – rumowy:250 gramów śmietanki kremówki 30%1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej0,5 łyżeczki sypkiej kawy mielonej2 - 3 łyżki ciemnego rumu1 płaska łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody4 kopiaste łyżki cukru pudrucienki blat biszkoptowy:2 jaja2 łyżki (z małą górką) mąki pszennej tortowej1 płaska łyżka ciemnego kakao4 łyżki (z małą górką) cukru pudru¼ łyżeczki proszku do pieczeniamasa śmietanowa:200 gramów śmietanki kremówki 30%1,5 - 2 łyżki cukru pudru1 płaska łyżeczka cukru waniliowego1 kopiasta łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wrzątku1 śmietanfixBiałka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną pianę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Krem żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć dość wysoko papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka.Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Spodni blat nasączyć 1/3 ponczu.Następnie upiec blat biszkoptowy.Białka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka, kakao i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników.Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy i nasączamy 1/3 ponczu.Krem czekoladowy.Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzątku, odstawiamy do przestudzenia (ma być jednak wciąż płynna).Śmietankę ubijamy na pół – sztywno (zapobiegniemy w ten sposób zważeniu się masy), następnie dodajemy cukier puder, wsypujemy kakao, miksujemy do połączenia składników (nie za długo). Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy kakaowej, mieszamy, całość usztywniacza wlewamy do kremu i miksujemy na najwyższych obrotach. Potem wsypujemy startą czekoladę, mieszamy łyżką. Krem czekoladowy wykładamy na spodni blat ciasta kakaowego, przykrywamy wierzchem ciasta, lekko dociskamy, nasączamy go 1/3 ponczu i wkładamy do lodówki.Krem kawowo – rumowy.Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzątku, odstawiamy do przestudzenia (ma być jednak wciąż płynna).Śmietankę ubijamy na pół - sztywno, następnie dodajemy cukier puder, wsypujemy kawę, dolewamy rum, miksujemy do połączenia składników (nie za długo). Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy kawowej, mieszamy, wlewamy do kremu i miksujemy na najwyższych obrotach. Wsypujemy kawę ziarnistą i mieszamy łyżką.Krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy naponczowanym cienkim blatem biszkoptowym, lekko dociskamy, wkładamy do lodówki.Masa śmietanowa.Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku, schładzamy.Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dosypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Schłodzoną żelatynę hartujemy 1 łyżką masy śmietanowej, mieszamy, następnie energicznym ruchem wlewamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach.Masę rozsmarowujemy na cienkim blacie biszkoptowym, wygładzamy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do stężenia.
