Wykonanie
Od tygodnia chodziły za mną 3 smaki :))), połączyłam je w jednym ciachu i nieskromnie
powiem, że wyszło przepysznie ! :) Mój mąż stwierdził, że jest idealnie w jego typie, czyli "soczyste i pachnące" ;-)
ciasto
kakaowe:150 gramów
cukru25 gramów ciemnego
kakao115 gramów
mąki tortowej40 gramów stopionego, schłodzonego
masła6 jaj (
żółtka i
białka osobno)4 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub parę kropel aromatu1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaponcz do ciasta
kakaowego:¾ - 1 szklanka mocnego osłodzonego
espresso1 łyżka ciemnego
rumukrem czekoladowy:250 gramów
śmietanki kremówki 30%4 kopiaste łyżki
cukru pudru1 kopiasta łyżka ciemnego
kakao40 gramów startej na dużych oczkach
czekolady1 płaska łyżka
żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej
wodykrem
kawowo –
rumowy:250 gramów
śmietanki kremówki 30%1 płaska łyżka
kawy rozpuszczalnej0,5 łyżeczki sypkiej
kawy mielonej2 - 3 łyżki ciemnego
rumu1 płaska łyżka
żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej
wody4 kopiaste łyżki
cukru pudrucienki blat
biszkoptowy:2
jaja2 łyżki (z małą górką)
mąki pszennej tortowej1 płaska łyżka ciemnego
kakao4 łyżki (z małą górką)
cukru pudru¼ łyżeczki
proszku do pieczeniamasa śmietanowa:200 gramów
śmietanki kremówki 30%1,5 - 2 łyżki
cukru pudru1 płaska łyżeczka
cukru waniliowego1 kopiasta łyżeczka
żelatyny + 4 łyżki wrzątku1 śmietanfix
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z
cukrem na puszystą jasną pianę.
Mąkę przesiać z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Krem
żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z
białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt
waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać
mąkę z
kakao i
proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć dość wysoko papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka.Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Spodni blat nasączyć 1/3 ponczu.Następnie upiec blat
biszkoptowy.
Białka ubijamy z
cukrem na pianę, dodajemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia,
żółtka,
kakao i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników.Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy i nasączamy 1/3 ponczu.
Krem czekoladowy.
Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzątku, odstawiamy do przestudzenia (ma być jednak wciąż płynna).
Śmietankę ubijamy na pół – sztywno (zapobiegniemy w ten sposób zważeniu się masy), następnie dodajemy
cukier puder, wsypujemy
kakao, miksujemy do połączenia składników (nie za długo). Do
żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy
kakaowej, mieszamy, całość usztywniacza wlewamy do kremu i miksujemy na najwyższych obrotach.
Potem wsypujemy startą
czekoladę, mieszamy łyżką.
Krem czekoladowy wykładamy na spodni blat ciasta
kakaowego, przykrywamy wierzchem ciasta, lekko dociskamy, nasączamy go 1/3 ponczu i wkładamy do lodówki.Krem
kawowo –
rumowy.
Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzątku, odstawiamy do przestudzenia (ma być jednak wciąż płynna).
Śmietankę ubijamy na pół - sztywno, następnie dodajemy
cukier puder, wsypujemy
kawę, dolewamy
rum, miksujemy do połączenia składników (nie za długo). Do
żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy kawowej, mieszamy, wlewamy do kremu i miksujemy na najwyższych obrotach. Wsypujemy
kawę ziarnistą i mieszamy łyżką.Krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy naponczowanym cienkim blatem
biszkoptowym, lekko dociskamy, wkładamy do lodówki.Masa śmietanowa.
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku, schładzamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dosypujemy
cukier waniliowy i
cukier puder. Schłodzoną
żelatynę hartujemy 1 łyżką masy śmietanowej, mieszamy, następnie energicznym ruchem wlewamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach.Masę rozsmarowujemy na cienkim blacie
biszkoptowym, wygładzamy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do stężenia.