Wykonanie
Składniki :
biszkopt :100 g
mąki pszennej100 g
masła100 g
cukru2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej50 g ciemnej
gorzkiej czekolady2
jajka, oddzielnie
żółtka od
białek1 łyżeczka
proszku do pieczeniawarstwa z
gorzkiej czekolady :100 g
masła100 g połamanej na kostki pełnej
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
żelatyny w proszku3 duże
jajka1 łyżka
kakao100 g
cukrudo rozpuszczenia
żelatyny: 40 ml
wodywarstwa
czekoladowo-kokosowa:100 g
masła100 g połamanej na kostki
mlecznej czekolady50 g
wiórków kokosowych (opcjonalnie)2 łyżeczki
żelatyny w proszku3 duże
jajka100 g
cukrudo rozpuszczenia
żelatyny: 40 ml
wodybiszkopt : do tego ciasta będziemy potrzebować tortownicy o wysokości co najmniej 8 cm i średnicy 24 cm lub 27 cm. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.Do garnka wkładamy
masło i roztapiamy je na małym ogniu, regularnie mieszając. Dodajemy
cukier oraz
kawę i całość mieszamy. Odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną
czekoladę i mieszając doprowadzamy do płynnej konsystencji. Całość studzimy . Dodajemy
żółtka i po wymieszaniu, odstawiamy.
Mąkę przesiewamy do miski razem z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy czekoladowej w 3 porcjach, za każdym razem mieszając łyżką, aż do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką.Masę wykładamy do tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia.warstwa z
gorzkiej czekolady : w garnku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuszczamy
masło razem z połamaną na kosteczki
czekoladą. Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnej
wody, odstawiamy.
Żółtka łączymy z
kakao, dodajemy do ostudzonej, ale ciepłej
czekolady i całość mieszamy.
Białka ubijemy mikserem na bardzo sztywną pianę, dodajemy stopniowo
cukier i miksujemy przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Żelatynę rozpuszczamy podgrzewając ją w rondelku z dodatkiem
wody. Studzimy. Ubite
białka dodajemy do ostudzonej masy czekoladowej. Następnie dodajemy wystudzoną
żelatyną. Masę wykładamy do tortownicy na ostygnięty spód z
biszkoptu i wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny aż masa zastygnie.warstwa
czekoladowo-kokosowa : w garnku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuszczamy
masło razem z połamaną na kosteczki
czekoladą (masa może się rozwarstwiać). Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnej
wody, odstawiamy. Do ostudzonej, ale lekko ciepłej
czekolady dodajemy
żółtka i
wiórki kokosowe. Całość mieszamy. Mikserem ubijamy
białka na bardzo sztywną pianę, dodajemy stopniowo
cukier i miksujemy kolejne 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Żelatynę rozpuszczamy podgrzewając ją w rondelku z dodatkiem
wody. Studzimy. Ubite
białka dodajemy do ostudzonej masy czekoladowej. Następnie dodajemy wystudzoną
żelatyną. Masę wykładamy do tortownicy na mus z
gorzkiej czekolady i wstawiamy do lodówki kilka godzin lub na całą noc.