Wykonanie
Aromatyczny, bardzo sycący i niedrogi obiad, polecam :)

600 gramów chudej
wieprzowiny ( u mnie
szynka)450 gramów
mieszanki meksykańskiej mrożonej (polecam z Hortexu)
sól ( niewiele ze względu na
boczek),
pieprzostra i
słodka papryka wg upodobań
ziele angielskie ( około 5 ziarenek)100 gramów
wędzonego boczkuliść laurowy2 średnie
cebule1 zmiażdżony ząbek
czosnkuSzynkę umyć, wysuszyć, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na złoto na
oleju razem z pokrojoną w piórka
cebulą i
czosnkiem, zalać około 1,2 litra
wody (ma przykryć
mięso), wrzucić
przyprawy, gotować pod przykryciem około 40 minut.Warzywa wrzucić na patelnię, podlać około 3 łyżkami
oleju, smażyć około 10 minut, wrzucić do
mięsa ( w połowie gotowania). W razie potrzeby uzupełniać sos dolewając wrzącej
wody.Na tym samym tłuszczu wytopić
boczek pokrojony w kosteczkę, a następnie wrzucić go do sosu.Całość gotować razem około 20 minut. Sos można zagęścić
mąką z
wodą ( około 1 łyżki na ¼ szklanki
wody).Podawać na przykład z
ziemniakami,
makaronem,
kaszą lub
ryżem.
